Koszyk

Darmowa dostawa od 230 złotych!

Figi

Drzewo figowe było pierwszym drzewem uprawianym na świecie. Odniesienia do niego znajdujemy w mitologii rzymskiej, gdyż Romulus i Remus zostali uratowani przez gałąź figowca.

Dziś figi docenia się z powodu wartości odżywczych i jako źródło wielu witamin. Najbardziej ceniona jest ich suszona odmiana, która posiada najwyższą zawartość wapnia.

Figi Harika

Figi owoc niezwykły

Figi to owoce, które posiadają wyjątkowe wartości odżywcze. Szczególne cenione są figi suszone, które zawierają duże ilości wzmacniającego kości wapnia. Mają go prawie tyle samo co mleko! Ponadto są także najlepszym źródłem błonnika spośród wszystkich suszonych owoców. A co ciekawe, nie brakuje w nich również obniżającego ciśnienie potasu i zwalczającego stres magnezu.

Suszone figi są najlepszym źródłem błonnika spośród wszystkich suszonych owoców – w 100 g znajduje się prawie 10 g tej dobroczynnej substancji. Błonnik pobudza pracę jelit.

A więc rozkoszujmy się figami suszonymi..

Suszone figi

Mało kto zdaję sobie z tego faktu sprawę, ale drzewo figowe było pierwszym drzewem uprawianym na świecie. Posiada wiele odniesień do mitologii rzymskiej, gdzie Romulus i Remus byli chronieni przez figowca.

Dziś figi są znane jako źródło wielu witamin oraz wartości odżywczych. Najbardziej ceniona jest ich suszona odmiana, która posiada wiele zdrowotnych właściwości. Przede wszystkim, odznaczają się one największą odmianą wapnia spośród wszystkich jej rodzajów. W 100 g suszonych fig znajduje się aż 162 mg pierwiastka, co jest porównywalne do jednej szklanki mleka.

Pamiętajcie, że bakalie powinny być miękkie i posiadać łagodny aromat.

W naszej ofercie znajdą Państwo figi w opakowaniu drewnianym, strunowym, krążkowym oraz metalowym Premium.

Typy pakowania fig suszonych

Warto wiedzieć, że figi suszone podlegają kalibracji i selekcji z uwagi na wielkość owoców po ususzeniu. Poniżej krótko opisujemy najczęściej spotykane typy prezentacji owoców. Są to typowe dla rynku tureckiego sposoby ułożenia fig suszonych:

  • Pulled – mocno rozciągnięte, o półkulistym kształcie. Dzięki dokładnej selekcji produktu, figi typu pulled są uważane za najwyższej jakości.
  • Lerida – spłaszczone oraz pakowane w duże kartonowe pudełka, ale również na tace lub opakowania miękkie o różnej wadze. Takie figi najczęściej można kupić na lokalnych bazarach do sprzedaży luzem.
  • Protoben – wydłużony kształt fig pięknie prezentuje wielkość owoców na tackach.
  • Garland – zbliżony kształt do fig typu lerida. Układane w ciasny krążek.

Figi świeże

Figi świeże – dostępne w sezonie
Dostępne w sezonie od ok. sierpnia do końca października każdego roku.

Opis produktu:
Figi dostępne na zamówienie.
Przykłady opakowań w zależności od kalibru – kartonowe pudełko lub PET (pakowane po 4 sztuki lub więcej).
W przypadku zainteresowania, prosimy o wiadomość na info@harika.pl

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami

Przejdź na stronę Kontakt i wypełnij formularz

lub zadzwoń

O figach trochę więcej…

Figowce zaliczają się do najstarszych drzew owocowych uprawianych przez człowieka. Ich owoce są cenione nie tylko ze względu na smak, ale i właściwości zdrowotne. W figach jest mnóstwo wartościowych mikroelementów. W Polsce spożywane są głównie owoce suszone, ale w sezonie zbiorów warto zainteresować się także figami świeżymi.

Skąd pochodzą figi?

Figi uprawiano już z trzecim tysiącleciu przed naszą erą. Głównie na terenach starożytnego Egiptu i Mezopotamii. Figowce były bardzo cenionymi drzewami. Ich owoce stanowiły podstawę diety w wielu regionach basenu Morza Śródziemnego. Uprawiane przez człowieka figowce rodzą owoce większe, słodsze i o miększej konsystencji. Figi z dziko rosnących drzew również są jadalne.

Figowce lubią ciepły i suchy klimat. Obecnie głównymi producentami fig są kraje śródziemnomorskie. Są to przede wszystkim Turcja, Grecja, Włochy, Portugalia, Hiszpania, Francja.

Dostępne w naszym sklepie figi suszone pochodzą właśnie z tego regionu. Uprawy fig spotyka się także w Afryce, Ameryce Południowej. Uprawiane są także w niektórych regionach Azji, gdzie klimat jest bardziej suchy. W XVI wieku figowce zostały sprowadzone do Ameryki Północnej. Najważniejsze uprawy znajdują się w Kalifornii.

Dojrzałe figi są zbierane ręcznie albo mechanicznie. Figowce owocują dwa razy do roku, w czerwcu oraz wrześniu. Moment zrywania owoców ma duże znacznie dla ich smaku. Przedwcześnie zebrane figi będą mdłe, suche i nieco twarde. Dojrzałe figi są bardzo soczyste i słodkie. Do naszego sklepu staramy się sprowadzać wyłącznie owoce najwyższej jakości, co gwarantuje doskonały smak i idealną konsystencję fig.

Jakie są wartości odżywcze fig?

Figi warto jeść nie tylko dlatego, że są pyszne. To wyjątkowo zdrowe owoce. Nie dziwi więc fakt, że w starożytności traktowano je jako lekarstwo na różne dolegliwości. Świeże figi składają się w dużej mierze z wody. Stanowi ona około 80 procent objętości owoców. Figi są bogate w witaminy z grupy B, karoten, witaminę C oraz PP. Owoce te dostarczają także dużo białka i cennych soli mineralnych. To między innymi potas, wapń, fosfor oraz magnez.

Poza sezonem figi spożywane są zazwyczaj w wersji suszonej. Proces suszenia nie pozbawia fig wartości odżywczych. Suszone figi mają nawet czterokrotnie więcej witamin oraz minerałów. Oferowane na harika.pl suszone figi są przygotowywane w tradycyjny sposób i bez dodawania chemicznych konserwantów.

Dlaczego warto jeść figi?

Dostępne w naszej ofercie suszone figi to idealne źródło wartościowego błonnika. W wersji suszonej figi dostarczają go więcej, a błonnik jest bardzo pomocny przy zaburzeniach trawiennych. Przyspiesza także przemianę materii. W suszonych figach jest też mnóstwo wapnia, dlatego zaleca się spożywać te owoce w ramach profilaktyki zdrowotnej, aby uniknąć osteoporozy. Ponadto figi pomagają unormować ciśnienie tętnicze, wspomagają pracę serca oraz łagodzą skutki stresu.

Ze względu na wysoką zawartość magnezu są przydatne przy problemach z zasypianiem albo obniżoną koncentracją. Dzieci mogą jeść figi już od drugiego roku życia, co pozytywnie wpłynie na kondycję kości, zębów, układu pokarmowego oraz układu immunologicznego.

Kaloryczność fig

Kaloryczność fig zależy od tego, czy są to owoce świeże, czy suszone. Surowe figi zawierają około 61 kcal na 100 gramów. Po ususzeniu ich kaloryczność niestety dość wyraźnie wzrasta, do około 250 kcal na 100 g. Zwiększa się także udział cukrów. W surowych owocach jest ich mniej więcej 25-30 procent, podczas gdy w figach suszonych to nawet 75 procent. Z tego powodu na suszone figi powinny uważać osoby chore na cukrzycę. Nie znaczy to oczywiście, że z fig trzeba zupełnie zrezygnować. Ze względu na bogactwo składników odżywczych jest to wciąż bardzo wartościowa przekąska. Nie należy po prostu przesadzać z wielkością porcji tych owoców. Szczególnie poleca się przekąski figowe sportowcom oraz osobom pracującym fizycznie.

Jak wybrać figi suszone?

Kupując suszone figi, warto zwrócić uwagę na kraj pochodzenia oraz to, czy figi zostały ususzone w sposób tradycyjny. Suszone owoce nie powinny być sztucznie dosładzane ani siarkowane. Delikatny, biały nalot albo ciemniejsze kropeczki na owocach nie powinny jednak budzić niepokoju, ponieważ jest to po prostu wytrącony cukier. Jego obecność świadczy właśnie o tym, że figi są świeże oraz soczyste. Oprócz suszonych fig polecamy także smaczne przekąski figowe w formie okrągłych ciastek. Są one wypełnione migdałami albo czekoladą.

Zamawiając suszone figi u nas można mieć pewność, że są to produkty z długim terminem przydatności. Są szczelnie zapakowane i ułożone tak, aby owoce nie uległy zniszczeniu.

Suszone figi zachowują świeżość aż przez rok, ale należy je trzymać w miejscach suchych, chłodnych i przewiewnych. Narażone na działanie wilgoci figi szybko spleśnieją i nie będą się już nadawały do spożycia.

W sezonie zbiorów oferujemy także figi świeże, dostarczane w plastikowym albo kartonowym pudełku.

Jak jeść figi?

Zarówno suszone, jak i świeże figi mogą stanowić samodzielną przekąskę. Figi suszone je się w całości, prosto z pudełka. Nie wymagają one żadnych dodatkowych przygotowań. Świeże figi należy najpierw pokroić na ćwiartki, co ułatwi ich jedzenie. Surowe owoce mają skórkę, ale nie trzeba jej obierać, zwłaszcza gdy jest cienka i delikatna. Jeśli wolimy owoce bez skórki, najwygodniej będzie przekroić figę na pół i wydobyć jej miąższ łyżeczką.

Figi doskonale się komponują z innymi bakaliami jak rodzynki, suszone morele czy daktyle. Można je podawać do deski serów albo w towarzystwie świeżych orzechów. Figi pasują do wielu śródziemnomorskich sałatek, na przykład z serem mozzarella, rukolą i szynką parmeńską. Jest to także świetny dodatek do musli, jogurtów oraz owsianki. Suszone figi często dodaje się do słodkich deserów oraz wypieków. Można też wykorzystać je do zrobienia domowych batonów. Ponadto z fig przyrządza się dżemy i konfitury. Przetwory mogą być wyłącznie z fig albo miesza się je z innymi owocami.

Darmowa dostawa

Dla zamówień od 150 zł

Łatwe zwroty

14-dniowa gwarancja zwrotu pieniędzy

Gwarancja jakości

Produkty najwyżej jakości oraz certyfikowane produkty BIO

Bezpieczne płatności

Przelewy24 / MasterCard / Visa / Blik