Najlepsze produkty z Basenu Morza Śródziemnego
Oferta firmy Harika
Figi
Drzewo figowe było pierwszym drzewem uprawianym na świecie. Odniesienia do niego znajdujemy w mitologii rzymskiej, gdyż Romulus i Remus zostali uratowani przez gałąź figowca.
Dziś figi docenia się z powodu wartości odżywczych i jako źródło wielu witamin. Najbardziej ceniona jest ich suszona odmiana, która posiada najwyższą zawartość wapnia.
Suszone morele
Już 10 sztuk suszonych moreli wystarczy do pokrycia dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Jest to istotna zaleta, zwłaszcza w kontekście dbania o nasz wzrok i oczy.
Na tym nie koniec uzdrawiającego wpływu suszonych moreli. To jedyne bakalie, które mogą być spożywane przez osoby ze zdiagnozowaną cukrzycą. Szczególnie zalecane są przy nadkwaśności żołądka i zaparciach. Doskonale sprawdzają się także jako przekąska po intensywnym treningu.
Miód piniowy
Źródłem miodu piniowego jest odmiana sosny – sosna pinia, charakterystyczne drzewo obszaru śródziemnomorskiego.
Ze względu na swój łagodny smak, polecamy go jako dodatek do kaw czy herbat, ale również do dań mięsnych.
Oliwki
Podobno wystarczy jeść siedem czarnych oliwek dziennie, aby żyć długo i zdrowo. Jak jednak możemy rozpoznać, że dane owoce są dojrzałe? To proste, dojrzałe oliwki to te o czarnej barwie.
W Polsce zazwyczaj mamy do czynienia z ich zieloną odmianą.
Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek jest tłuszczem zalecanym przez każdego dietetyka i lekarza. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ jest to produkt roślinny, w którym nie ma ani kropli cholesterolu. Pomimo, że jest tłuszczem w najczystszej postaci, jest smaczny, aromatyczny i zdrowy.
Nie bez przyczyny, jest stałym punktem posiłków Greków i Włochów, którzy uważają ją za „eliksir długowieczności”.
Suplementy diety z Turcji
O wielu zaletach oliwy z oliwek powstała niezliczona ilość artykułów. Rzadko jest jednak poruszane jak pozytywny wpływ na nasze funkcjonowanie mają liście oliwne.