Turcja jest jednym z ulubionych kierunków turystycznych letnich wyjazdów Polaków. Właściwie sezon wakacyjny trwa tam bardzo długo, bo od początku maja do końca października. Wiele hoteli otwartych jest nawet cały rok. Kuszą one turystów podgrzewanymi basenami czy ofertą przepysznych potraw typowej kuchni lokalnej.
Turcja słynie z przypraw, kolorowych dań i orientalnych przepisów. Sprawdź, co jest podstawą kuchni tureckiej. Jakie są różnice pomiędzy nią a kuchnią śródziemnomorską czy arabską?
Podstawy kuchni tureckiej
Kuchnia turecka jest pełna aromatów, kolorów i niespotykanych nigdzie indziej połączeń smakowych. Swoimi korzeniami sięga do czasów świetności Imperium Osmańskiego.
Przekazy historyczne i przekazywane z pokolenia na pokolenie opowieści głoszą, że jest ona spuścizną po znakomitych kucharzach. Zatrudniali ich niegdyś sułtani osmańscy rezydujący w Pałacu Tokapi. Obecnie pałac ten znajduje się na terenie Stambułu.
W skład Imperium Osmańskiego od XIV do XX wieku wchodziła Azja Mniejsza, obecnie większa część Turcji i część południowo-zachodniej Azji. Także południowo-wschodnia Europa i północna część Afryki.
Tureckie potrawy
Dania tureckie wbrew pozorom charakteryzują się prostotą. Nie są przekombinowane i nie zawierają wielu składników. Składniki te zawsze powinny być dobrej jakości i właściwie przyprawione.
Zdecydowana większość tradycyjnych tureckich potraw bazuje na mięsie. To jagnięcina lub baranina. Łączone są z dużą dawką różnych warzyw, a nawet owoców.
Nie brakuje także przypraw korzennych, zwłaszcza cynamonu, który stanowi znak rozpoznawczy tej kuchni.
Dzięki położeniu Turcji, która ze trzech różnych stron jest oblewana wodami Morza Czarnego, Egejskiego i Śródziemnomorskiego, Turcy mają ułatwiony dostęp do smacznych ryb morskich i owoców morza. W daniach nie też brakuje ryżu czy kaszy.
Kuchnia turecka — tradycyjne potrawy
Jedną z najbardziej znanych, tureckich potraw jest oczywiście kebab. Stał się on ulubioną, szybką przekąską na całym świecie, w tym również w Polsce. Nie on jeden jednak jest podstawą tradycyjnego tureckiego menu.
Do takich dań zalicza się:
- Kahvalti – potrawa śniadaniowa;
- Çorba – zupy przyrządzane z samych warzyw lub z warzyw z mięsem, czego przykładem jest zuma domates – pomidorowa, czy zupa rybna – balik;
- Pilav – dania z ryżem;
- kebab – istnieje wiele różnych odmian kebaba, najczęściej jagnięcego lub baraniego pieczonego tradycyjnie na ruszcie;
- Köfte – pulpeciki mięsne, serwowane najczęściej z dodatkiem chleba pita, ryżu, ziemniaków i warzyw;
- Fasulye – potrawka warzywna na bazie fasoli;
- Beyaz peynir – twaróg z owczego mleka;
- Yaprak dolmasi – faszerowane liście winogron;
- Tarama – pasta z ikry dorsza.
Tureckie przystawki
W Turcji można zaspokoić głód między posiłkami przekąskami – przystawkami, nazywanymi meze.
Przystawek w Turcji jest duża różnorodność.
Podawane są:
- proste sałatki na bazie warzyw,
- tureckie placki pide lub lahmacun z farszami, lub bez nich,
- ser zapiekany z warzywami.
- pikantna pasta chili nazywana acili ezme,
- zimna sałatka z bakłażana – patlican salatasi
- czy cacik – sos jogurtowo-ogórkowy z czosnkiem.
Nie można zapominać o słodkich specjałach kuchni tureckiej, których w tym kraju nie brakuje. Na czele ulubionych słodyczy znajduje się chałwa. Słodka, wytwarzana z masy sezamowej, dostępna w różnych smakach. Turcy upodobali sobie także baklavę, czyli połączenie orzechów i bakalii, miodu i słodkich syropów. W efekcie deser jest przepyszną, bardzo słodką i kleistą bombą kaloryczną. Przysmakiem jest tulumba nasączona słodkim syropem czy kolorowe galaretki pudrowe rachatłukum. Kaymakli Kayisi to z kolei flagowy deser z suszonych moreli. Gotowane są one w syropie cukrowym do momentu zmiękczenia. Następnie są faszerowane bawolim mlekiem i rolowane w posypce z pistacji.
Chałwy dostępne w sklepie harika.pl
Tureckie specjały
Do specjałów kuchni tureckiej można zaliczyć:
• beyaz peynir – słony ser owczy, podobny nieco do greckiego sera feta,
• kasar – żółty ser owczy,
• oliwki,
• miód,
• patlican – bakłażan.
Produkty dostępne w sklepie harika.pl
Kuchnia turecka – przyprawy
Wspominany już cynamon jest przyprawą, z której chętnie korzystają kucharze w Turcji. Oprócz niego używa się intensywnych, charakterystycznych przypraw. To na przykład chilli, kmin rzymski, czarnuszka i świeże zioła – pietruszka, mięta i kolendra.
Kuchnia turecka a śródziemnomorska
Kuchnia turecka to pochodna zwyczajów kulinarnych z różnych rejonów Imperium Osmańskiego.
Wyraźnie widoczne są wpływy kuchni śródziemnomorskiej. Wzajemnie przenikają się wpływy kuchni tureckiej i greckiej. Wiele potraw jest wspólnych dla innych krajów bałkańskich.
Potrawy powstają w Turcji z wykorzystaniem świeżych warzyw i świeżych. Z zastosowaniem aromatycznych przypraw. Z wykorzystaniem oliwy z oliwek. Jest to charakterystyczne dla stylu gotowania w basenie Morza Śródziemnego.
Kuchnia turecka – ciekawostki
Turecki kebab nie jest tym samym, co polski fast food. To danie serwowane na talerzu. Składa się z grillowanego mięsa i różnych warzywnych dodatków. Ciekawostką jest jednak pochodzenie dania. Według legend pierwszymi „kucharzami” i samoistnymi pomysłodawcami kebaba byli perscy żołnierze. Nabijali oni mięso na miecze i piekli je nad ogniskiem. Tak powstał najpopularniejszy Döner Kebab.
Istnieje ponadto kebab Adana – pikantna potrawa przyrządzana z siekanego mięsa upieczonego na specjalnym szpikulcu. Natomiast danie to w naszym europejskim rozumieniu to turecki Iskender. To plastry grillowanego mięsa z warzywną sałatką. Zawijane w chleb typu pita, z sosem pomidorowym i jogurtem.
Popularnym tureckim deserem jest Tavuk göğsü. Króluje on na tamtejszych stołach. Zadziwiające jest to, że jest przyrządzany z piersi kurczaka. Mięso jest długo gotowane i rozdzielane na włókna. Potem miesza się go z mlekiem i cukrem, ryżem i cynamonem. Powstaje pudding, który rozpływa się w ustach.
Dla mnie deser z piersi kurczaka, to było jedno z największych zaskoczeń w trakcie pierwszych wizyt w Turcji! nie mogłam uwierzyć, że przyrządzają taki deser. Bałam się wręcz spróbowac, ale jest pyszny! 😉 Kuchnia turecka, to moja ulubiona kuchnia!
Jestem zaintrygowana deserem z piersi kurczaka! Teraz już wiem jakich dań i przysmaków szukać będąc w Turcji. Dla mnie esencją podróży jest smakowanie lokalnej kuchni więc dziękuje bardzo za tak wspaniałe wprowadzenie w temat 🙂
Wakacje nie wyobrażam sobie bez poznawania lokalnych smaków. Dzięki Harika, za ten wpis, jak i za artykuł co warto zobaczyć. Teraz jestem już przygotowana na pełne poznawanie Turcji.
[…] ciekawie wygląda kuchnia turecka, w której również stosuje się wiele zasad typowych dla diety śródziemnomorskiej. W tureckich […]