Darmowa dostawa od 230 złotych!

hummus harika pl

O hummusie w harika.pl

Hummus to bardzo popularna potrawa w Turcji, chętnie spożywana w krajach arabskich, a także w wielu krajach Afryki Północnej, Iranie oraz w państwach kaukaskich. W Europie coraz więcej osób przekonuje się do tego smakołyku, szczególnie weganie i wegetarianie – hummus jest w całości produktem roślinnym. Warto się do niego przekonać nie tylko z tego powodu, bo hummus jest po prostu smacznym i zdrowym dodatkiem do codziennej diety.

Historia hummusu

Hummus w krajach Lewantu i Północnej Afryki znany jest od wielu wieków. Do dziś toczą się spory, gdzie konkretnie powstała ta potrawa i kto ma prawo do używania nazwy „hummus”, pewne jest natomiast, że aromatyczną, warzywną pastę powszechnie spożywa się na całym Bliskim Wschodzie, w Egipcie, Tunezji, Maroku, Iranie. Hummus zawędrował też do Kaukazu, zwłaszcza do społeczności muzułmańskich.

W różnych wzmiankach z czasów starożytnych można przeczytać, że pasty z sezamu czy ciecierzycy spożywano już kilka tysięcy lat temu, nie ma jednak pewności, że był to dokładnie taki samo danie jak to, które dzisiaj określa się hummusem. Prawdopodobnie nie była to jednak aż tak rozpowszechniona potrawa i znaczący wzrost jej popularności rozpoczął się dopiero w średniowieczu, wraz z muzułmańskimi podbojami, wskutek których hummus trafiał do coraz to nowych regionów. Również społeczności żydowskie znały to danie – współczesny konflikt o hummus najgorętszy jest właśnie między Izraelem a sąsiednim Libanem.

Jak powstaje hummus?

Hummus robi się z warzyw strączkowych, najczęściej z ciecierzycy. Do warzywnej pasty dodaje się jeszcze tahini, czyli gładką pastę z nasion sezamu, czosnek, sok z cytryny, trochę ziołowych przypraw. Czasami ten bazowy hummus uzupełnia się jeszcze innymi składnikami, na przykład wędzoną papryką, oliwą z oliwek, awokado, suszonymi pomidorami, bakłażanem, czarną fasolą, burakiem – jest tu pełna dowolność, tak samo, jeśli chodzi o stopień pikantności gotowego hummusu.

Ciecierzycę można wymienić na bób, fasolę, soczewicę, groch, niemniej w tej klasycznej wersji to ciecierzyca powinna być podstawowym składnikiem. Cechą charakterystyczną hummusu jest jego kremowa konsystencja, dlatego wszystkie składniki trzeba utrzeć na idealnie gładką masę – obecnie używa się do tego blendera albo malaksera. W większości supermarketów sprzedawany jest hummus produkowany metodą przemysłową, ale wciąż można dostać pasty robione tradycyjnymi metodami, z najwyższej jakości składników.

Jak zrobić hummus samodzielnie?

Hummus nie jest skomplikowaną do przyrządzenia potrawą i bez problemu da się go zrobić w domu, wystarczą podstawowe sprzęty kuchenne i oczywiście odpowiednio dobrane składniki. Prawdziwy hummus robi się z surowej ciecierzycy, co wydłuża cały proces, bo ziarna trzeba najpierw namoczyć – suchą ciecierzycę wsypuje się do miski i zalewa zimną wodą tak, by nad powierzchnią ziaren został kilkucentymetrowy zapas. Ciecierzycę zostawia się na kilka godzin, w temperaturze pokojowej – najlepiej zrobić to wieczorem, tak by przez całą noc ciecierzyca mogła dobrze nasiąknąć.

Nasączoną ciecierzycę trzeba odcedzić i zagotować ze świeżą wodą – nalewamy jej tyle, aby zakryła całą zawartość garnka. Do ciecierzycy można dodać trochę sody oczyszczonej, która spowoduje, że skórki ziaren da się łatwo oddzielić, dzięki czemu hummus zyska idealnie gładką konsystencję bez żadnych grudek. Ciecierzycę gotuje się przez kilka minut, aż woda zacznie wrzeć, po czym trzeba zmniejszyć płomień i zostawić garnek bez przykrycia na około godzinę. Ciecierzyca po tym czasie powinna być miękka.

Po oddzieleniu skórek i odcedzeniu ciecierzycy ugotowane ziarna zostawia się w sitku – część odsączonej wody należy zostawić, bo będzie ona jeszcze potrzebna. Pozostaje już tylko zmiksowanie odsączonej ciecierzycy na bardzo gładką masę, razem z czosnkiem. Zmielone ziarna łączy się z pastą tahini, sokiem z cytryny, solą i resztą przypraw, po czym wlewa się do masy trochę pozostałej wody z ciecierzycy. Gotowy humus wystarczy przełożyć do szklanego pojemnika i szczelnie zamknąć – będzie się on nadawał do spożycia przez kilka dni.

Zrobienie hummusu nie jest trudne, ale w tej oryginalnej wersji jest dość czasochłonne, dlatego można domową produkcję przyspieszyć. Ułatwi to ciecierzyca z puszki, której już nie trzeba namaczać, tylko wystarczy ją opłukać i już można przystąpić do miksowania. Do ciecierzycy z puszki warto dodać jeszcze nieco oliwy z oliwek, pozostałe składniki są takie jak w klasycznym przepisie.

Pasta tahini, ważny składnik hummusu jest dostępna w sklepie harika.pl

Jak wybrać hummus w sklepie?

Jeszcze prostsze może być kupienie hummusu w sklepie. Zwykle najlepsze są produkty sprowadzane z krajów Bliskiego Wschodu, skąd oryginalnie to danie pochodzi, jak hummus czy tahini z Turcji dostępne w sklepie Harika. Najważniejszy jest jednak skład, dlatego przed wyborem pasty koniecznie trzeba przeczytać etykietę na opakowaniu. Najwyższej jakości są produkty naturalne, w których główne składniki to woda, cieciorka, pasta sezamowa, oliwa albo olej roślinny, czosnek, sól. W hummusie powinien być sok z prawdziwej cytryny, a nie kwasek cytrynowy, czasami producenci dodają do swoich wyrobów ocet winny.

Zawartość ciecierzycy musi być na poziomie co najmniej 50 procent, pasta tahini to około 10-12 procent. Hummus może mieć dodatki smakowe, ale znowu, wskazana jest obecność naturalnych produktów, czyli prawdziwe suszone pomidory, a nie tylko ich sztuczny aromat. Generalnie w sklepowym hummusie nie powinno być żadnych sztucznych konserwantów, zagęszczaczy, wzmacniaczy smaków. Dobre hummusy z naturalnym składem nie są dużo droższe od tych napakowanych chemią, opłaca się więc wydać troszkę więcej by otrzymać produkt najlepszej jakości.

Czy hummus jest zdrowy?

Smak to jedno, ale czy jedzenie hummusu jest korzystne dla zdrowia? Jak się okazuje, to produkt, który jak najbardziej warto mieć w swojej kuchni. Hummus dostarcza bardzo dużo pełnowartościowego białka, co czyni go tak popularnym produktem wśród osób na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej. W hummusie jest dużo witaminy A i C, witamin z grupy B, folianów. To też bogactwo minerałów – hummus dostarczy cynku, manganu, fosforu, magnezu, potasu, miedzi, żelaza, wapnia, selenu.

hummus jest zdrowy

Dzięki obecności tahini, w hummusie jest wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają układ nerwowy oraz układ sercowo-naczyniowy. Ponadto hummus zawiera błonnik, który ułatwia trawienie. Hummus jest odpowiedni dla cukrzyków, ponieważ ma niski indeks glikemiczny i nie jest przesadnie kaloryczny. Pastą z ciecierzycy da się szybko najeść, a uczucie sytości zostaje na długo, dlatego poleca się hummus osobom na diecie odchudzającej. Tych właściwości nie pogarszają dodatkowe składniki smakowe, jeśli oczywiście są one równie zdrowe, jak pieczone warzywa, suszone pomidory, szpinak czy natka pietruszki.

Z czym jeść hummus?

Hummus to przede wszystkim pasta do smarowania pieczywa, którą można zastąpić pasztety czy serki topione. Hummus nadaje się na tosty i zapiekanki, można też nim smarować sucharki, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie, a nawet na chałki, jeśli chcemy zjeść coś bardziej słodkiego.

Na kanapkach hummus nie musi być sam, bo na wierzch można położyć dowolny składnik, na przykład pomidory, oliwki, ser feta, kawałek sałaty. Hummus jest wegański, jednak świetnie łączy się z rybami i mięsem, głównie kurczakiem oraz wędlinami drobiowymi. To ciekawy dodatek do tradycyjnych dań polskiej kuchni, jak placki ziemniaczane albo naleśniki – za sprawą pasty z ciecierzycy zyskują one zupełnie inny, nowy smak.

Posmarowany hummusem placek tortilli można uzupełnić warzywami, serem i kawałkami kurczaka, prócz tego hummus pasuje do dań z kaszami albo makaronem. Powszechnie używa się hummusu jako dipu do kawałków warzyw, paluszków zbożowych oraz chipsów, przekąsek z krakersami i nachosami. Z hummusu da się nawet przygotować aromatyczny sos do mięsa lub sałatki – w tej wersji pastę dobrze jest rozcieńczyć niewielką ilością oliwy albo ciepłej wody, do uzyskania pożądanej, bardziej lejącej się konsystencji.

Hummus na słodko

W wersji na słodko do hummusu dodaje się kakao, syrop daktylowy, mleko roślinne, masło orzechowe – wystarczy niewielki dodatek tych składników, żeby pasta warzywna przemieniła się w pyszny, oryginalny deser, którym da się zastąpić te mniej zdrowe, słodkie kremy.

Jak przechowywać hummus?

Po otwarciu hummus należy trzymać w lodówce. Na opakowaniu powinno być napisane, jak długo pasta zachowa swoją świeżość, a najczęściej są to 2-3 dni, w przypadku hummusu robionego w domu termin przydatności wydłuża się do około tygodnia. Hummus trzeba zawsze zamykać, żeby nie wysechł, a w napoczętym opakowaniu można górną warstwę posmarować cienko oliwą, co pomoże zachować pożądaną konsystencję pasty.

Zrobiony samodzielnie hummus wolno pasteryzować, dzięki czemu taka porcja nada się do dłuższego przechowywania. Do pasteryzacji potrzebny jest szklany słoik ze szczelną zakrętką, w którym umieszczamy pastę – słoik dobrze jest przed pasteryzacją dokładnie wyparzyć, żeby nie było w środku żadnych bakterii. Zakręcone słoiczki z hummusem umieszcza się w dużym garnku i zalewa wodą. Po dojściu do wrzenia słoiki muszą się jeszcze gotować na wolnym ogniu przez około 25-30 minut, po czym wyjmujemy je z garnka i ustawiamy na blacie pokrywką do dołu. Po wychłodzeniu hummus pasteryzujemy ponownie, co wydłuży jego świeżość na prawie cały miesiąc.

Możliwe jest też zamrożenie hummusu. Na własny użytek zawsze bardziej opłaca się zrobić od razu większą ilość pasty, skoro jednak nie powinna ona zbyt długo stać w lodówce, mrożenie będzie najlepszym rozwiązaniem. Hummusem wypełniamy małe pojemniki, tak żeby to była tylko porcja na raz, zamykamy i wkładamy do zamrażarki. Tak samo, jak przy pasteryzacji, pojemnik do mrożenia trzeba wyparzyć i dokładnie oczyścić.

Czy hummus można jeść codziennie?

Hummus to zdrowa przekąska, jeśli więc smakuje ona komuś tak bardzo, że chce się ją jeść codziennie, przeciwwskazań nie ma. Nie należy jednak przesadzać z jego ilością. Hummus nie jest tuczący (w zależności od składu, ma 160-350 kcal na sto gramów produktu), ale spożywany zbyt często może negatywnie odbić się na figurze.

1 comments

  1. […] Hummus to klasyczny bliskowschodni dip, który cieszy się niesłabnącą popularnością. […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Darmowa dostawa

Dla zamówień od 150 zł

Łatwe zwroty

14-dniowa gwarancja zwrotu pieniędzy

Gwarancja jakości

Produkty najwyżej jakości oraz certyfikowane produkty BIO

Bezpieczne płatności

Przelewy24 / MasterCard / Visa / Blik