Co to jest pasta tahini?
Tahini to gęsta pasta wytwarzana ze zmielonych nasion sezamu. Można ją znaleźć w większości sklepów spożywczych, w marketach i supermarketach. Jest też w sklepach ze zdrową żywnością i sklepach specjalistycznych.
Czy pasta tahini jest zdrowa?
Tahini zawiera dużo zdrowych tłuszczów, które mogą być korzystne dla Twojego serca i wagi. W związku z tym pasta tahini jest zdrową żywnością.
Zawiera duże ilości białka.
Zawiera duże ilości żelaza (1 łyżka stołowa dostarcza 11% dziennego zalecanego spożycia).
Zawiera również więcej manganu i fosforu niż inne produkty spożywcze. Mangan pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Fosfor natomiast odgrywa rolę w budowaniu mocnych kości i zębów. Pomaga także w rozwoju komórek, funkcjonowaniu nerwów, mięśni i wytwarzaniu energii.
Tahini zawiera również witaminy z grupy B. Podnoszą poziom energii, pomagając w przekształcaniu pożywienia w paliwo dla organizmu.
- Wysoka zawartość witaminy E. Witamina E działa jako przeciwutleniacz. Pomaga w ochronie komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.
Wysoka zawartość magnezu. Magnez pomaga w utrzymaniu ciśnienia krwi pod kontrolą.
Miedź. Odgrywa istotną rolę w produkcji czerwonych krwinek, które przenoszą tlen w całym organizmie.
- Cynk. Działa jako przeciwutleniacz, ponieważ pomaga w ochronie przed uszkodzeniami komórek spowodowanymi przez wolne rodniki.
Zastosowania pasty tahini?
Pasta tahini to gęsta, kremowa pasta wytwarzana ze zmielonych nasion sezamu. Ma wyrazisty smak i może być używana do wielu rodzajów potraw i napojów. Może być używana do sosów, past do smarowania, dressingów, dipów oraz do wypieków.
Jest także powszechnie stosowana jako składnik hummusu. Nie jest jednak konieczne używanie tahini do przyrządzania hummusu w domu.
Jak smakuje pasta tahini?
Pasta tahini to bogate w składniki odżywcze masło z mielonych nasion sezamu. Jest stosowane w kuchni śródziemnomorskiej i arabskiej i ma przyjemny, lekko gorzkawy smak.
Aby zrobić pastę tahini, nasiona są zazwyczaj najpierw prażone. Następnie są mielone na gęste masło, które konsystencją przypomina masło orzechowe. Proces ten dodaje produktowi końcowemu wiele walorów smakowych.
Pasta tahini naprawdę dobrze uzupełnia inne smaki. Dzięki kilku pomysłowym połączeniom nawet ci, którzy nie są wielkimi fanami orientalnych potraw, mogą cieszyć się jej wyjątkowym smakiem!
Jak wygląda pasta tahini?
Pasta tahini to gęsta, kremowa pasta z nasion sezamu.
Jest ona częstym składnikiem hummusu. Bliskowschodniego dania z puree z ciecierzycy z dodatkiem czosnku i oliwy z oliwek.
Tahini jest także składnikiem wielu innych potraw. Na przykład takich jak baba ghanoush, sos tzatziki i chałwa. Tahini może mieć konsystencję od gładkiej do ziarnistej. Zależy, czy przed użyciem w danym przepisie została wymieszana z wodą, czy z oliwą.
Jak przechowywać?
Najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce. Z dala od bezpośredniego światła.
- Jeśli nie masz miejsca na drugi pojemnik, pastę tahini można przechowywać w oryginalnym słoiku. Należy go dokładnie umyć i wysuszyć. Następnie szczelnie zamknąć folią plastikową lub innym środkiem uszczelniającym (np. opaską zaciskową). Ważne jest, aby ta dodatkowa warstwa ochronna nie przepuszczała powietrza. W przeciwnym razie na wierzchu pasty tahini może zacząć rozwijać się pleśń!
Upewnij się, że miejsce przechowywania jest dostatecznie chłodne. Najlepiej, aby temperatura wynosiła od 10°C (50°F) do 21°C (70°F).
Przepis na prosty sos
Tahini to pasta powszechnie używana do przygotowywania różnych potraw. Tahini można używać do przygotowywania sosów do sałatek, dipów do warzyw lub jako składnik wielu różnych przepisów.
Ten pyszny sos można nawet zrobić w domu! Wystarczy tylko kilka prostych składników:
1 filiżanka (250 ml) wody
2 łyżki stołowe oleju roślinnego (oliwa z oliwek też się nadaje)
- 2 łyżki pasty tahini
Do makaronu
Pasta tahini to dobry sos do makaronu. Jest zdrowa i z dodatkiem cytryny ma przyjemnie kwaśny smak, który dobrze współgra z goryczą tahini. Jeśli jeszcze nie próbowałeś pasty tahini, teraz jest czas, aby zacząć!
Pasta tahini stanowi świetną alternatywę dla masła orzechowego. Jeśli szukasz czegoś zdrowszego, ale wciąż smacznego, spróbuj!
Jeśli nie masz pod ręką pasty tahini, spróbuj użyć hummusu. Hummus to pasta przygotowywana z ciecierzycy, którą można wykorzystać w wielu przepisach. Jest łatwy do przygotowania w domu — wystarczy robot kuchenny i puszka ciecierzycy!
Pasta tahini — wartości odżywcze
Pasta tahini jest niezastąpionym składnikiem wielu ulubionych przepisów kuchni bliskowschodniej. Ma orzechowy smak i kremową konsystencję. Jest niezbędnym składnikiem hummusu, baba ghanoush i innych dipów. Stanowi również wyśmienity dodatek do winegretów i sosów do sałatek lub makaronów.
Czym dokładnie jest pasta tahini? Tahini wytwarza się z nasion sezamu, które zostały obłuszczone i namoczone przez noc w wodzie (lub czasami w słonej wodzie). Następnie zmielone na pastę z olejem do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli chcesz zrobić tahini w domu, ale nie masz do tego odpowiednich narzędzi — lub po prostu chcesz mieć coś gotowego — możesz kupić tahini w większości sklepów spożywczych. Istnieje nawet marka o nazwie “Almond Breeze”, która oferuje mleko migdałowe z dodatkiem tahini!
Jedna porcja zawiera około 160 kalorii, 8 gramów białka, 7 gramów tłuszczu i 4 gramy błonnika pokarmowego (25%).
Pasta tahini jest zdrowa!
Pasta tahini może być używana w wielu przepisach. Stanowi zdrową alternatywę dla wielu produktów spożywczych. Jest bogata w składniki odżywcze i powinna być spożywana przez wszystkich.
Recenzje
Na razie nie ma opinii o produkcie.