Melasa winogronowa
Lubisz poznawać nowe smaki i wprowadzać nowości do swojej kuchni? Koniecznie wypróbuj turecką melasę winogronową dostępną w naszym sklepie.
Od przeszło 10 lat zajmujemy się wyszukiwaniem i sprowadzaniem do Polski flagowych produktów tureckich oraz kuchni śródziemnomorskiej, co przyczynia się do poszerzenia wiedzy naszych klientów o kuchni tureckiej.
Melasa winogronowa – co to takiego?
Melasa winogronowa to nic innego, jak słodki i gęsty syrop, który został przygotowany z dojrzewających w słońcu winogron. Mieszkańcy Turcji i krajów śródziemnomorskich już od dawna stosują ją jako słodzik. Przez bardzo długi czas, zanim cukier trzcinowy dotarł do Europy, melasa winogronowa była na starym kontynencie traktowana w charakterze zamiennika miodu. Wyróżnia się gęstą, przypominającą miód konsystencją.
Melasa winogronowa – jakie ma zalety?
Istnieje całkiem sporo przesłanek przemawiających za włączeniem melasy winogronowej do swojego jadłospisu. Z racji na wysoką zawartość żelaza polecana jest ona w szczególności osobom, które cierpią na anemię i niedobory żelaza. Dodaje również energii, ponieważ jest znakomitym źródłem węglowodanów. Znajduje się w niej także sporo potasu, magnezu i wapnia. Warto ponadto przypomnieć, że winogrona są zasobne w antyoksydanty, które nie tylko spowalniają proces starzenia, ale skutecznie wspomagają profilaktykę chorób nowotworowych. Owoce poprawiają również funkcjonowanie układu krążenia, zapobiegając zwłaszcza chorobie niedokrwiennej serca.
Melasa winogronowa – zastosowanie
Melasa winogronowa ma niezwykle wyrazisty, esencjonalny smak. Dodaje się ją do wielu potraw, m.in. do owsianek, ciast, ciasteczek, pieczywa, lodów i deserów, muesli etc. Melasa winogronowa świetnie wypada w roli polewy do naleśników, doskonale komponuje się z masłem orzechowym, można dodawać ją do marynat do mięs. W połączeniu z pastą tahini stanowi pomysł na typowo tureckie na śniadanie. Turecka melasa winogronowa, w którą zaopatrzysz się w naszym sklepie, to produkt bez konserwantów.
Naturalna melasa z winogron jest bogatym źródłem żelaza, wapnia, potasu i magnezu, przeciwutleniaczy, witamin A i C oraz witamin z grupy B. Przygotowywana jest bez stosowania konserwantów, może więc być podawana dzieciom
Melasa z winogron:
- jest doskonałym dodatkiem do ciast, ciasteczek i pieczywa oraz lodów i deserów
- w musli i owsiankach zastępuje biały cukier
- jako polewa do naleśników lub jogurtów
- kultowe połączenie z pastą tahini na śniadanie tureckie
- doskonale komponuje się z masłem orzechowym
- jest składnikiem marynat do drobiu czy delikatnych mięs oraz pieczonych lub grillowanych żeberek
- melasę winogronową stosuje się do sładzania przetworów z owoców.
- jest zamiennikiem miodu i zdrowym substytutem cukru
Recenzje
Na razie nie ma opinii o produkcie.