Źródłem miodu piniowego jest odmiana sosny – sosna pinia, charakterystyczne drzewo obszaru śródziemnomorskiego.
Ze względu na swój łagodny smak, polecamy go jako dodatek do kaw czy herbat, ale również do dań mięsnych.
Wyjątkowy miód
Z całą pewnością, jest to najstarszy naturalny wyrób na świecie. W starożytnej Grecji uważany był za pokarm bogów, natomiast w antycznym Egipcie składano go w ofierze najróżniejszym bóstwom. Miód towarzyszy nam już od zarania dziejów!
Turcy w szczególności upodobali sobie miód piniowy. Produkowany jest z pinii, uważanej za najbardziej charakterystyczne drzewo krajów środziemnomorskich. Ma jasnobrązową barwę oraz delikatny zapach igliwia. Polecany jest w szczególności w okresie zimowym osobom o zmniejszonej odporności organizmu.
Ze względu na swój łagodny smak, polecamy go jako dodatek do kaw czy herbat, ale również do dań mięsnych.