Oliwa z oliwek jest tłuszczem zalecanym przez każdego dietetyka i lekarza. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ jest to produkt roślinny, w którym nie ma ani kropli cholesterolu. Pomimo, że jest tłuszczem w najczystszej postaci, jest smaczny, aromatyczny i zdrowy.
Nie bez przyczyny, jest stałym punktem posiłków Greków i Włochów, którzy uważają ją za „eliksir długowieczności”.
Oliwa z oliwek Extra Virgin w ofercie harika.pl
Oliwa z oliwek to również źródło zdrowia. Wpływa na hamowanie rozwoju miażdżycy i podnoszą poziom dobrego cholesterolu. Zalecane jest spożywanie jednej łyżki stołowej oliwy pochodzącej z pierwszego tłoczenia. Szczególnie polecamy ją osobom ze zdiagnozowaną cukrzycą, ponieważ wyrównuje poziom cukru we krwi.
Jest doskonałym dodatkiem do wszelkich sałatek, gotowanych i duszonych warzyw, a jej rafinowaną odmianę można wykorzystać do zrobienia domowego majonezu.
Turecka oliwa z oliwek extra virgin 500 ml.
Skontaktuj się z nami
Nie każdy tłuszcz jest zagrożeniem dla zdrowia. Najlepszym dowodem jest oliwa z oliwek, której stosowanie jest wręcz zalecane ze względów zdrowotnych. Ważne jest jednak, by była to oliwa najwyższej jakości. Musi pochodzić od sprawdzonych producentów, w przeciwnym razie nie zapewni ona aż tylu korzyści.
Oliwa z oliwek jest ważnym składnikiem diety śródziemnomorskiej.
Dieta śródziemnomorska
Dieta śródziemnomorska jest uważana za jedną z najzdrowszych diet na świecie. Może pomóc w utracie wagi, a także zmniejszyć ryzyko chorób serca i nowotworów. Dieta ta opiera się na produktach, które są bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne.
Dieta śródziemnomorska jest bogata w warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, ryby i oliwę extra virgin. Można ją stosować przez długi czas. Jest urozmaicona i zawiera wszystkie składniki odżywcze potrzebne do utrzymania zdrowia.
Skąd się bierze oliwa z oliwek?
Ów drogocenny tłuszcz wyciska się ze świeżych oliwek. Zbiory oliwek muszą się odbyć we właściwym czasie. Owoce muszą już być dojrzałe, ale jeszcze nie zaczęły się psuć i fermentować.
Oliwy z pierwszego tłoczenia
Wyciskanie oliwy przeprowadza się w ciągu 24 godzin od zerwania owoców. Im szybciej oliwki zostaną przetworzone, tym wyższa jakość produktu końcowego. W naszej ofercie znajdują się wyłącznie oliwy z pierwszego tłoczenia. Z tureckich oliwek, które zalicza się do najlepszych na świecie.
Oliwę można wytłaczać z oliwek zielonych albo czarnych. Czym się one różnią? Tak naprawdę jest to ten sam owoc, bo kolor informuje tylko o etapie dojrzewania. Oliwki zielone zbiera się wcześniej i są one mniej dojrzałe. To przekłada się na ich silniejszy, wyrazistszy smak oraz wyższą zawartość wartościowych składników odżywczych. Oliwka czarna to najbardziej dojrzała postać tego owocu. Jest łagodniejsza w smaku, ale zarazem uboższa w cenne polifenole.
Oliwki to bardzo delikatne owoce
Oliwki to bardzo delikatne owoce. Cały proces ich obróbki musi być ściśle kontrolowany.
W naszym sklepie dbamy o to, aby oliwa pochodziła wyłącznie od sprawdzonych producentów. Daje to pewność idealnego smaku oraz zachowania wszystkich pożądanych walorów oliwy z oliwek.
Obecnie oliwę wytłacza się w nowoczesnych przetwórniach. Sam mechanizm pozyskiwania tłuszczu z oliwek nie uległ zmianie od wieków. Oliwę wytłacza się na zimno. Proces zachodzi w optymalnej temperaturze oraz bez dostępu tlenu.
Jakie są właściwości oliwy z oliwek?
Ludzki organizm potrzebuje tłuszczów, ale oczywiście nie wszystkie tłuszcze są równie wartościowe. Oliwa z oliwek zalicza się właśnie do tych zdrowych.
Dostępne na harika.pl oliwy są w stu procentach pochodzenia roślinnego. Oznacza to, że nie podnoszą one cholesterolu i nie uszkadzają naczyń krwionośnych. Wręcz przeciwnie, oliwa z oliwek wspomaga układ krążenia. Dostarcza mnóstwo tłuszczów jednonienasyconych, które wzmacniają serce i obniżają ryzyko wystąpienia zawału. Regularne spożywanie oliwy z oliwek pomaga ustabilizować ciśnienie krwi oraz poziom cukru.
W oliwie jest też dużo witaminy A, D, K i E.
Mają one wpływ na wiele ważnych procesów życiowych. To na przykład:
- prawidłowe krzepnięcie krwi,
- wchłanianie wapnia przez tkankę kostną,
- budowanie odporności,
- dobry stan tkanki łącznej,
- wydzielanie hormonów,
- płodność.
Kolejną ważną cechą oliwy z oliwek jest wysoka zawartość antyoksydantów. Wolne rodniki to jedna z głównych przyczyn występowania różnych chorób oraz przedwczesnego starzenia się organizmu. Dlatego tak ważne jest dostarczanie w codziennej diecie naturalnych przeciwutleniaczy. Oferowana przez nas oliwa z oliwek tłoczona na zimno zapewnia takie działanie.
Kaloryczność oliwy
Co jednak z kalorycznością oliwy? Jako czysty, roślinny tłuszcz oliwa z oliwek rzeczywiście ma bardzo wysoką wartość energetyczną. Jest ona na poziomie około 884 kcal na 100 gramów. Warto jednak mieć na uwadze, że oliwa z oliwek to tłuszcz wartościowy, potrzebny do sprawnego funkcjonowania organizmu. Dlatego, zamiast wykluczać ją zupełnie ze swojej diety, wystarczy tylko ograniczyć ilość jej spożywania. Często zresztą to nie tyle sama oliwa jest mocno tucząca. To posiłki, do których się ją dodaje. W dietach odchudzających oliwa z oliwek zwykle zajmuje ważne miejsce, jako jedno z najlepszych źródeł zdrowych tłuszczów.
Jak wybrać odpowiednią oliwę?
Oliwa oliwie nierówna należy zatem zwrócić uwagę na etykietę wybieranego produktu. W naszym sklepie sprzedajemy tylko oliwę extra virgin. Czym się ona wyróżnia? Jest to oliwa z pierwszego tłoczenia, najwyższej jakości. Wytwarzana jest ze świeżych, dopiero co zerwanych oliwek. Kwasowość tego typu oliwy jest bardzo niska, poniżej 0,8 procent. Właśnie w extra virgin jest najwięcej polifenoli, witamin oraz cennych kwasów tłuszczowych. Z tego powodu oliwa extra virgin jest najdroższa.
Rodzaje oliwy z oliwek
Oliwa z oliwek może być podzielona na rodzaje w zależności od sposobu produkcji i kwasowość.
- oliwa extra virgin
- oliwa virgin
- oliwa pure (rafinowana)
- oliwa sansa (pomace)
Oliwa virgin
Oliwa virgin to nic innego jak oliwa z pierwszego tłoczenia. W tym przypadku nie są używane żadne chemiczne lub fizyczne metody, które mogłyby poprawić smak oliwy. Dlatego też jej smak jest bardzo intensywny i ma lekko gorzki posmak. Od oliwy extra virgin różni sie kwasowością przekraczają 0,8%. Nie przekracza ona jedna 2%, bo wtedy oliwa nie nadawałaby się do spożycia i wymagała rafinacji.
Oliwa pure
Tańsza jest oliwa pure. W odróżnieniu od extra virgin, oliwa pure przechodzi proces rafinacji, czyli sztucznego uzdatniania. Dzięki temu oliwa gorszej jakości nadaje się do spożycia, ale jest ona bardzo uboga w składniki odżywcze i nie ma aż tak dobrego smaku.
Oliwa sansa
Oliwa typu sansa, nazywana też pomace, to oliwa produkowana z wytłoków oliwnych. Oliwa sansa również poddawana jest rafinacji, a największą jej zaletą jest niska cena, ponieważ pod względem właściwości zdrowotnych nie może się równać z oliwą extra virgin.
Wybierając oliwę warto jeszcze zwrócić uwagę na jej kolor i konsystencję. Świeża oliwa ma zielonkawy kolor. Jest gęsta i może być trochę mętna, jeśli nie została wcześniej poddawana filtracji, o czym powinna poinformować etykieta na butelce. Nie powinno się kupować oliwy w plastikowym opakowaniu. Oliwa musi być zamknięta w butelce z grubego, ciemnego szkła, które będzie ją chroniło przed zepsuciem.
Do czego można używać oliwy z oliwek?
Oliwa z oliwek jest wykorzystywana w rozmaitych potrawach. Idealnie pasuje do warzywnych sałatek, grillowanych warzyw oraz dań mięsnych. Warto oliwę łączyć z aromatycznymi ziołami, które podkreślą głębię jej smaku. Spotyka się także oliwy, do których dodano na przykład suszone pomidory, płatki chili albo czosnek.
Oliwa doskonale komponuje się z różnego rodzaju sosami. Pasuje do kanapek i grzanek, wzbogaca smak potraw rybnych albo z owoców morza. Powinno się ją łączyć szczególnie z tymi produktami, które zawierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczu – pomidor zjedzony z dodatkiem oliwy jest po prostu zdrowszy.
Czy oliwa z oliwek nadaje się do smażenia?
Oliwa podawana na zimno nie budzi żadnych wątpliwości, ale co z daniami, które wymagają smażenia albo duszenia?
Kluczowy jest tutaj punkt dymienia, czyli temperatura, w której tłuszcz zaczyna wydzielać toksyczne, szkodliwe dla zdrowia substancje. Oliwa z oliwek charakteryzuje się wysoką temperaturą dymienia, w granicach 210-240 stopni Celsjusza. Co jednak ważne, dotyczy to wyłącznie oliwy extra virgin, bez żadnych dodatków, które mogłyby zmienić właściwości tłuszczu. Nasze oliwy nie są mieszane, dlatego będą bezpieczne zarówno podczas spożywania ich na zimno, jak i po smażeniu.