Podobno wystarczy jeść siedem czarnych oliwek dziennie, aby żyć długo i zdrowo. Jak jednak możemy rozpoznać, że dane owoce są dojrzałe? To proste, dojrzałe oliwki to te o czarnej barwie.
W Polsce zazwyczaj mamy do czynienia z ich zieloną odmianą.
Oliwki czarne Kuru Sele
Oliwki firmy Marmarabirlik są naturalnie fermentowane, tzn. trzymane w solance przez kilka miesięcy. Są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, skutecznie obniżających zły cholesterol. Zaliczamy je również do grupy produktów, które ukajają nawet najgorszy ból, zwłaszcza związany z migrenami.
Polecamy je dla urozmaicenia wszelkich potraw obiadowych.
W naszej ofercie znajdą Państwo czarne oliwki z pestką 500 g lub 800 g.
Oliwki są zaraz obok wina, owoców i ryb tym co najbardziej przychodzi na myśl kiedy mowa jest o zdrowej diecie tureckiej czy śródziemnomorskiej. W Turcji najczęściej spotykane odmiany to Gemlik, Izmir Sofralik, Memeli.
Dobrej jakości czarne oliwki najczęściej są sprzedawane z pestką. Dlaczego? Bo ich delikatny miąższ nie nadaje się do przebicia maszynowego.