Już 10 sztuk suszonych moreli wystarczy do pokrycia dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Jest to istotna zaleta, zwłaszcza w kontekście dbania o nasz wzrok i oczy.
Na tym nie koniec uzdrawiającego wpływu suszonych moreli. To jedyne bakalie, które mogą być spożywane przez osoby ze zdiagnozowaną cukrzycą. Szczególnie zalecane są przy nadkwaśności żołądka i zaparciach. Doskonale sprawdzają się także jako przekąska po intensywnym treningu.
Turcja jest największym producentem moreli pospolitej na świecie. Morele potrzebują dużej ilości światła i ciepła a tego, jak dobrze wiemy, w Turcji nigdy nie brakuje.
Suszone morele są źródłem witamin E oraz B1 i B2, mają także wysoką zawartość witaminy PP (niacyna).
Możemy spotkać w sklepach morele suszone na słońcu. Będą zawsze w ciemno pomarańczowym do praktycznie brązowego koloru. Morele suszone w kolorze pomarańczowym to morele siarkowane, czyli takie, do których podczas procesu suszenia dodano dwutlenek siarki. Dwutlenek siarki często dodawany jest do suszonych owoców jako środek konserwujący.
Suszone morele
Wiedzieliście, że wystarczy już 10 sztuk suszonych moreli do pokrycia dziennego zapotrzebowania na witaminę A? Jest to istotna zaleta, zwłaszcza w kontekście dbania o nasz wzrok i oczy. Na tym nie koniec uzdrawiającego wpływu suszonych morel. Jako jedyne bakalie, mogą być spożywane przez osoby ze zdiagnozowaną cukrzycą. Szczególnie zalecane są przy nadkwaśności żołądka i zaparciach. Doskonale sprawdzają się także jako przekąska po intensywnym treningu.
Przy wyborze odpowiednich bakalii, należy zwrócić szczególną uwagę na ich kolor. Pomarańczowa barwa moreli oznacza, że owoce były siarkowane. Ta metoda pozwala dłużej zachować estetyczny wygląd produktu, jednak wypłukuje go z walorów zdrowotnych. Dlatego kupując morele o ciemnej barwie, mamy pewność, że bakalie były suszone naturalnymi metodami.