Showing all 13 results
Showing all 13 results
Suszone owoce znano już w starożytności. Cenione były nie tylko za walory smakowe, ale też za trwałość. W takiej formie dało się je dłużej przechowywać niż owoce świeże.
Produkcją suszonych owoców jako pierwsze zajęły się te kraje, w których rośnie dużo słodkich, tropikalnych owoców. A klimat umożliwia ich sprawne suszenie. Dziś są one znacznie łatwiejsze do zdobycia. Z pewnością warto mieć je w swojej kuchni.
Jak powstają suszone owoce?
Dostępne w naszym sklepie suszone owoce pochodzą głównie z Turcji oraz innych państw śródziemnomorskich. Gwarantujemy świeżość i najwyższą jakość nabywanych produktów. Owoce zbierane są w szczycie sezonu, tak by miały w sobie najwięcej naturalnej słodyczy. W procesie ich późniejszego suszenia jest to niezwykle istotne.
Po co jednak w ogóle suszy się owoce?
Przechowywanie owoców w stanie naturalnym bywa problematyczne, ponieważ szybko się psują. Dlatego popularną metodą ich przetwarzania jest głębokie mrożenie oraz właśnie suszenie. Ten drugi sposób jest o tyle korzystny, że podczas suszenia owoce nie tracą swoich właściwości odżywczych. Choć ich smak dość wyraźnie się zmienia, to wciąż pozostają pyszną, słodką przekąską.
Sprowadzane przez nas suszone owoce przerabiane są w odpowiednich warunkach. Zachowana jest właściwa temperatura, poziom wilgotności oraz cyrkulacji powietrza.
Proces suszenia bardzo często usprawniany jest przez maszyny. W dalszym ciągu dba się o to, by owoce w trakcie suszenia nie traciły witamin. Również, żeby nie były podatne na działanie drobnoustrojów.
Jak suszone owoce są konserwowane?
Suszenie wydłuża przydatność owoców, jednak wciąż jest ryzyko, że się one zepsują albo spleśnieją. Zapobiec temu może odpowiednia konserwacja bakalii i tu pojawia się kwestia szkodliwych, sztucznych dodatków. W naszej ofercie znajdują się głównie owoce konserwowane naturalnie, bo właśnie takie bakalie uchodzą za najbezpieczniejsze, szczególnie dla dzieci. Sprzedawane są także produkty siarkowane, dlatego warto sprawdzić na etykiecie, w jaki sposób dane owoce zostały przetworzone.
Owoce suszone zawierające siarczyny też mają swoje zalety – są tańsze, mają dłuższy termin przydatności. Same bakalie są miększe, soczystsze i po prostu ładniejsze, co dla wielu konsumentów ma spore znaczenie. Szkodliwe są tylko wtedy, gdy zje się ich bardzo dużą ilość. Traktowane jako przekąska nie spowodują dolegliwości żołądkowych. Można zresztą pozbyć się z takich bakalii sporej części siarczynów, wystarczy zalać je czystą wodą, odstawić na jakiś czas i potem odsączyć.
Suszone owoce – jak je podawać?
Ciężko zupełnie zrezygnować ze słodyczy, choć wiadomo, że ich wartość odżywcza jest praktycznie żadna.
Suszone i kandyzowane owoce to doskonały zamiennik dla cukierków czy batonów. Zawierają nie tylko cukier, ale i witaminy oraz minerały.
Wiele suszonych owoców, jak chociażby śliwki czy morele, dostarczają wartościowego błonnika pokarmowego, który poprawia trawienie. Obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Daje też długie uczucie sytości – po suszonych owocach nie ma takich skoków cukru jak po zwykłych słodyczach. Dzięki temu naprawdę można nimi zaspokoić głód.
Naszą specjalnością są owoce suszone z regionu Morza Śródziemnego. Można je jeść prosto z torebki albo dodać do jogurtu, muesli, owsianki, dań takich jak naleśniki i gofry. Można je dodać i do potraw mięsnych, na przykład rolady wieprzowej.
Bakalie są także niezastąpionym dodatkiem do wypieków, by wspomnieć tylko sernik z rodzynkami albo klasyczny keks.
Dlaczego warto jeść suszone owoce?
Oferowane przez nasz sklep suszone owoce pochodzą z certyfikowanych upraw, od zaufanych producentów. Stąd pewność, że faktycznie podczas suszenia udało się zachować cenne wartości odżywcze, a pod tym względem bakalie niewiele ustępują swoim świeżym odpowiednikom.
Co ważne, staramy się tak dobierać asortyment, by nie trafiły do niego bakalie sztucznie dosładzane, więc cały cukier w kupowanym produkcie to cukier występujący naturalnie w danych owocach.
Oprócz gotowych mieszanek dostępne są także opakowania z owocami jednego rodzaju. Warto kupić kilka i tworzyć zestawy zgodnie z własnymi upodobaniami. Dodatkowo można je łączyć z orzechami, też do kupienia w naszym sklepie.
Wartości odżywcze
Praktycznie wszystkie suszone owoce są warte uwagi. Popularne rodzynki dostarczą mnóstwo antyoksydantów, potas, miedź oraz mangan.
W figach jest wyjątkowa ilość wapnia w łatwo przyswajalnej postaci. Jest witamina K, magnez i żelazo. Daktyle to z kolei witaminy z grupy B oraz dużo potasu, który wzmacnia układ krążenia.
Jedną porcją suszonych moreli można zapewnić aż 20 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę A, ważną dla wzroku, skóry, zębów oraz układu odpornościowego.
Oczywiście, wciąż należy pamiętać, że suszone owoce mają dużo cukru i są dość kaloryczne. Kilka sztuk z pewnością przysłuży się zdrowiu, ale cała miska bakalii zjedzona na raz raczej nie jest dobrym pomysłem. Zwłaszcza osoby chore na cukrzycę nie powinny przesadzać z bakaliami. Z drugiej strony, właśnie suszone owoce są dla nich świetnym pomysłem na słodką przekąskę.