Showing all 5 results

Pomidory są bardzo zdrowe, najczęściej jednak w tym kontekście przywołuje się pomidory świeże.

Czy o pomidorach suszonych można powiedzieć to samo? Jak najbardziej tak, choć wiele zależy tutaj od wyboru konkretnego produktu. Liczy się bowiem sposób suszenia pomidorów oraz ich przechowywanie. Ma to wpływ nie tylko na wartości odżywcze, ale również smak.

Jak powstają suszone pomidory?

Do suszenia powinny być wykorzystywane owoce tuż po zerwaniu, dojrzałe, nieuszkodzone. Pomidory należy dokładnie umyć, oczyścić z szypułek, podzielić na pół. Można pokroić na grube plastry.

Pomidory suszone na słońcu

W przeszłości suszono pomidory wyłącznie na słońcu. Do dzisiaj jeszcze bardzo często korzysta się z tej metody. Również przy produkcji na większą skalę. Co jednak ważne, nie wystarczy samo słońce. Musi jeszcze być zachowana odpowiednia cyrkulacja powietrza oraz niska wilgotność.

Dlatego suszenie naturalnym sposobem świetnie się sprawdza w Turcji. Klimat jest tam ciepły i suchy. To stamtąd pochodzą oferowane przez nas suszone pomidory.

W chłodniejszym klimacie obróbka owoców zachodzi w specjalnych pomieszczeniach zwanych suszarniami.

W domu można suszyć pomidory w zwykłym piekarniku. Wystarczy ułożyć na blasze kawałki pomidorów, wstawić je do środka i poczekać. Pod wpływem wysokiej temperatury zmienią one swoją konsystencję.

Podczas suszenia pomidory warto posypać ziołami. Kiedy będą już gotowe, dobrze jest zalać je roślinnym olejem. Wydłuży to ich trwałość i pozwoli zachować wartości odżywcze.

Jak wybrać dobre pomidory suszone?

Własnoręczne przygotowanie suszonych pomidorów nie jest trudne, ale jest czasochłonne. Przydatny jest dobry piekarnik z termoobiegiem. Inaczej pomidory mogą się zwęglić.

Cały proces musi być stale nadzorowany, bo niedosuszone produkty szybko się zepsują. Z kolei te obrabiane zbyt długo staną się niesmaczne.

Wszystkie owoce z naszej oferty są prawidłowo wysuszone, dobrej jakości, w naturalnej zalewie.

Właśnie ze względu na tradycyjny sposób suszenia, nasze produkty mają długą datę ważności. Jest to możliwe, mimo że nie posiadają żadnych sztucznych konserwantów i chemicznych dodatków. Są tu tylko suszone pomidory, oliwa z oliwek oraz sól i przyprawy. Wiele osób, szukając pomidorów dla siebie, kieruje się głównie ceną. Niestety często oznacza towar gorszej jakości, dlatego tak ważne jest sprawdzanie etykiet na opakowaniu.

Suszone pomidory w zalewie

O smaku pomidorów decyduje także zalewa. Najlepsza jest prawdziwa oliwa z oliwek. Doskonale podkreśla smak suszonych pomidorów i wydobywa z nich wszystkie wartościowe składniki odżywcze.

Nasza firma oferuje pomidory w różnych smakach. Są to pomidory w zalewie z oliwy. Z dodatkiem pikantnych przypraw albo aromatycznych, śródziemnomorskich ziół. Po otwarciu opakowania pomidory muszą być trzymane w lodówce.

Czy suszone pomidory są zdrowsze od świeżych?

Może się wydawać, że nie ma nic zdrowszego od dojrzałego pomidorka prosto z krzaczka. Niewątpliwie mają one mnóstwo witamin i minerałów. Jednak w wersji suszonej pomidory dają jeszcze więcej korzyści dla zdrowia.

Świeże pomidory dostępne w sklepach poza sezonem nie rosną na polach. Dojrzewają w szklarniach. Nie mają wtedy odpowiedniego smaku, jak i wielu wartości odżywczych.

Pomidory cenione są przede wszystkim za likopen. To organiczny związek chemiczny, który ogranicza nadmiar wolnych rodników. Działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie.

Suszone pomidory — składniki odżywcze

W 100 g suszonych pomidorów znajduje się około 90-100 mg likopenu. W pomidorach świeżych jest go tylko 10-20 mg. Wysoka jest także zawartość innego karotenoidu: beta-karotenu.

W suszonych pomidorach jest bardzo dużo witaminy C i PP. Jest dużo mikroelementów: potasu, wapnia, żelaza i magnezu. Ze względu na obecność oliwy, organizm lepiej przyswaja witaminy A, D, E i K. To witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Świeży pomidor dostarcza ich znacznie mniej.

Wartości odżywcze pomidorów suszonych na słońcu

W 100 g:

  • woda – 14,6 g
  • energia – 258 kcal (1080 kJ)
  • białka – 14,1 g
  • tłuszcz całkowity – 2,95 g
  • węglowodany – 55,8
  • błonnik – 12,3
  • cukry – 37,6

Zdrowotne właściwości suszonych pomidorów zawdzięczamy:

  • wysokiej zawartości magicznego likopenu
  • wspomnianym wcześniej witaminom
  • i mikroelementom.

Dane wg USDA (U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE)

Wartości odżywcze suszonych pomidorów w oleju w ofercie harika.pl. Szczegółowe informacje są umieszczone na opakowaniach produktów i w opisach w sklepie.

Suszone pomidory w zalewie z oliwy wzmacniają serce. Obniżają cholesterol i ciśnienie krwi. Spowalniają również starzenie się organizmu. Odgrywają ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych.

Suszone pomidory – zastosowanie

Pomidory dostępne w naszym sklepie są bardzo aromatyczne. Są dojrzałe, o głębokim smaku wyostrzonym przez obecność oliwy z oliwek.

Mogą służyć jako zdrowa przekąska oraz dodatek do kanapek, tartinek, sałatek, grzanek, zup, makaronów. Świetnie komponują się z białymi serami, wędlinami, czosnkiem i bazylią. Pasują też do suszonych i marynowanych warzyw. Są ciekawym dodatkiem do mięs, zwłaszcza rolad. Pojawiają się również na pizzy i w przystawkach z ciasta francuskiego.

Ich zaletą jest zwarta konsystencja. W przeciwieństwie do świeżych pomidorów te suszone nie puszczają wody. Przez to danie dłużej zachowuje pożądaną zwartość.

Warto mieć na uwadze, że suszone pomidory mają bardziej wyrazisty smak. Dodane w zbyt dużej ilości mogą całkowicie zdominować przygotowywaną potrawę.