Showing all 4 results

Showing all 4 results

Daktyle to słodkie, tropikalne owoce. Uważa się, że to jedne z najstarszych uprawianych przez człowieka roślin na świecie. Znane były w starożytnym Egipcie i Mezopotamii. Z czasem pojawiły się także w innych regionach, aż w końcu zawędrowały do Europy. Od bardzo dawna uważane były za bardzo zdrowe. Dzisiaj wiadomo już, że faktycznie włączenie daktyli do swojej diety przyniesie wiele korzyści.

Skąd się biorą daktyle?

Daktyle potrzebują dużo słońca i wysokich temperatur. Nie da się ich uprawiać w Europie, z wyjątkiem południa Hiszpanii oraz ciepłej Sycylii.

Dostępne w naszym sklepie świeże daktyle pochodzą z Iranu. Uchodzi on za najlepszego producenta tych słodkich owoców. Za dobry smak cenione są także daktyle pochodzące z Izraela i Tunezji. Uprawiane są również w Iraku, Arabii Saudyjskiej oraz Egipcie.

Świeże daktyle z pestką

Daktyle rosną na palmach daktylowych, wysokich na ponad 20 metrów. Zbiera się je ręcznie. Świeże owoce są poddawane krótkiej obróbce cieplnej, żeby usunąć z nich szkodliwe drobnoustroje. Kolejnym krokiem jest sortowanie daktyli oraz ich suszenie. Część owoców jest od razu pakowana. Właśnie w takiej świeżej wersji trafia do konsumentów. Nasza oferta obejmuje świeże daktyle z pestką, różnych odmian, z wygodnym opakowaniu.

Do najcenniejszych uprawianych odmian należą:

  • Bhari – o cienkiej skórce i delikatnym miąższu. Nazwa pochodzi od wiatru, który wywiera zasadniczy wpływ na ich aromat.
  • Degled Noor – o delikatnym smaku i aromacie. Ze względu na jasnobursztynowy kolor nazywane “daktylami światła”.
  • Hdlawy – o delikatnym miąższu, suszone na drzewach i dosuszane w suszarniach.
  • Medjool – o delikatnej skórce i soczystym miąższu, jedne z największych daktyli.
  • Thoory – nazywane “daktylowym chlebem”. Są podstawą wyżywienia koczowniczych plemion. Europejczykowi raczej nie smakują, gdyż są mocno wysuszone, mają twardą skórkę. Nadają się głównie do żucia, za to można je długo przechowywać w warunkach polowych).
  • Zabidi – odmiana wyróżniająca się dużą pestką. Owoc ten jest pokryty czerwonawo-brązową skórką. Słodki w smaku i doskonały na przetwory.
  • Mazafati – ciemne, miękkie i bardzo słodkie owoce średnich rozmiarów. Przeznaczone głównie do konsumpcji bez przetwarzania. Wyjątkowo długo zachowują świeżość. Uprawiane są tylko w Iranie, jedna trzecia produkcji trafia na eksport.

Wyróżnia się trzy typy daktyli:

  • twarde – o dużej zawartości skrobi. Zjadane na surowo lub mielone na mąkę. Po dodaniu mąki jęczmiennej wypieka się tzw. chleb pustyni. Owoce lub same nasiona stanowią paszę dla zwierząt hodowlanych,
  • miękkie – uzyskuje się z nich sok zwany miodem daktylowym,
  • półtwarde – różne formy pośrednie między daktylami miękkimi i twardymi.

Czy można jeść surowe daktyle?

W Polsce daktyle są często dostępne w wersji suszonej.

Owoce te można jeść również wtedy, gdy są świeże. Zaraz po zerwaniu z drzewa. Dostępne w naszym sklepie daktyle są najwyższej jakości, bez sztucznych konserwantów i innych dodatków. Charakteryzują się miękkim, jędrnym miąższem i słodkim smakiem.

Trzymane w lodówce zachowają świeżość przez kilka miesięcy.

Daktyle irańskie

Nabyć u nas można dwie odmiany irańskich daktyli: mazafati oraz kalooteh. Ta pierwsza zaliczana jest do najsmaczniejszych odmian na świecie.

Są to owoce słodkie, mięsiste i bardzo pożywne. Zawierają dużo wapnia, magnezu, potasu. Mają witaminy A, B i C.

Są bogate w białko i błonnik, a przy tym mają mało tłuszczu. Dostarczają około 260 kcal na 100 gramów. Odmiana kalooteh jest nieco delikatniejsza i słodsza w smaku. Owoce są bardzo miękkie. Mają wysoką zawartością błonnika. Zaleca się ich spożywanie przy problemach trawiennych.

Świeże daktyle – właściwości zdrowotne

Jak pokazują najnowsze badania, daktyle mają właściwości zdrowotne.

dzięki daktylom można obniżyć stężenie złego cholesterolu i tym samym spowolnić rozwój miażdżycy. Daktyle są też cennym sprzymierzeńcem w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego.

Bardzo wysokie stężenie potasu w daktylach korzystnie wpływa na pracę serca i obniża ciśnienie. Spożywane codziennie w zalecanych dawkach mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału serca bądź udaru mózgu.

Daktyle mają dużo błonnika, dzięki czemu sprawdzają się przy leczeniu dolegliwości układu pokarmowego. Można je spożywać przy zespole jelita drażliwego oraz nadkwasocie.

Ze względu na wysoką zawartość witaminy B, świeże daktyle wspierają pracę układu nerwowego. Pomagają w bezsenności, na stres oraz nerwowość.

Niestety, mają dość wysoki indeks glikemiczny oraz dużo cukru. Dlatego nie zaleca się ich przy cukrzycy. Jednak w małych ilościach, do śniadania, mogą dodać energii na cały dzień.

Zdrowym osobom jednak nie zaszkodzą i nie podniosą niebezpiecznie cukru. Zagrożeniem może być natomiast nadmiar błonnika. Dlatego lepiej nie jeść na raz dużych porcji daktyli. Możliwy jest efekt przeczyszczający.

Gdzie kupić dobre daktyle?

Świeże nie są aż tak dostępne, jak suszone daktyle. Bez problemu można je zamówić w naszym sklepie.

Oferujemy daktyle renomowanych producentów, z długą datą ważności, w dużych i małych opakowaniach. Nasze daktyle są zawsze z pestką, ale bardzo łatwo je wyjąć. I co najważniejsze, nie posiadają one żadnych szkodliwych dla zdrowia składników. Nie wymagają sparzenia przed jedzeniem.

Świeże daktyle są bardzo trwałe, co wynika z tego, że zawierają mało wody. To sprawia, że po wysuszeniu zachowują niemal wszystkie substancje odżywcze. Mogą być problematyczne przy mrożeniu. Dlatego lepiej spożywać je od razu na surowo albo w wersji suszonej.

Jak można jeść daktyle?

Daktyle, które można znaleźć w naszym sklepie, są bardzo słodkie. Z powodzeniem zastąpią sklepowe słodycze.

Pasują do mieszanek bakaliowych, porannego muesli, jogurtów, słodkich serków i twarożków. Są ciekawym dodatkiem do egzotycznych sałatek, a nawet do potraw mięsnych.

Po wydrylowaniu i pokrojeniu na małe kawałki nadają się do robienia domowych batonów. Wystarczy je połączyć z miodem, wiórkami kokosowymi, kawałkami orzechów i płatkami owsianymi.

Zarówno suszone, jak i świeże daktyle doskonale się komponują z serami. Da się z nich zrobić dżem, konfiturę albo słodki syrop, który zastąpi tradycyjny cukier. Po zblendowaniu daktyle można połączyć z mlekiem i kakao. Powstanie pyszny, daktylowy krem do kanapek i wafelków.

Świeże daktyle z naszej oferty to także znakomita przekąska dla sportowców. W daktylach jest dużo cukrów prostych. Są one dobrym źródłem energii. Wysoka zawartość pierwiastków pozwala utrzymać mięśnie w dobrej kondycji nawet podczas bardzo intensywnego wysiłku.