Showing all 11 results

Showing all 11 results

Miąższ oliwek jest miękki dzięki naturalnemu procesowi dojrzewania a następnie fermentacji w solance od 6-9 miesięcy. Dzięki temu uzyskuje lekko słony smak.

Oliwki to ważny składnik kuchni śródziemnomorskiej

Są dodawane do sałatek, służą jako samodzielna przekąska. Można z nich zrobić również aromatyczną pastę do smarowania pieczywa.

To właśnie z oliwek powstaje jeden z najpopularniejszych olejów roślinnych. Oliwki są zresztą nie tylko bardzo smaczne, ale też posiadają szereg właściwości prozdrowotnych.

Skąd pochodzą oliwki?

Oliwki to owoce drzewa oliwnego. Największe plantacje drzew oliwnych rosną w rejonie Morza Śródziemnego. Można te rośliny spotkać także w środkowej Azji i niektórych regionach Afryki.

Oliwki znane są ludzkości od kilku tysięcy lat. Ceniono je na tyle, że za ścięcie drzewa oliwnego groziła śmierć albo wygnanie.

Dziś już nie trzeba się obawiać takich kar. Niemniej oliwki nadal odgrywają bardzo ważną rolę w kuchni śródziemnomorskiej.

Dzięki ofercie naszego sklepu smakiem oliwek cieszyć się mogą także klienci w Polsce niezależnie od pory roku. Oliwki przeznaczone na sprzedaż są odpowiednio przetwarzane, co wydłuża ich trwałość.

Zbiory oliwek zielonych przypadają na wrzesień i październik, oliwki czarne zrywane są w okresie od listopada do grudnia.

Kolor oliwki nie świadczy o jej gatunku, tylko właśnie o dojrzałości, więc niezerwana wczesną jesienią oliwki zielone z czasem zmieniają swój kolor na głęboki fiolet, a potem czerń. Oliwki czarne, dzięki temu, że dojrzewają dłużej, są miększe i mają delikatniejszy smak.

Jakie oliwki są najlepsze?

Surowe oliwki są bardzo gorzkie, dlatego nie je się ich w takiej formie.

Dostępne w naszym sklepie oliwki tureckie są tuż po zbiorach poddawane co najmniej półrocznej fermentacji. Dzięki temu zyskują miękką konsystencję i znacząco poprawia się ich smak.

Oliwki gotowe do spożycia mogą być umieszczane w słoiczkach, w aromatycznej, doprawionej ziołami zalewie na bazie oliwy albo octu. Inną propozycją są oliwki bez zalewy, suszone. Przed zepsuciem chroni je pasteryzacja i pakowanie metodą próżniową.

Oliwki przeznaczone na sprzedaż zazwyczaj są drylowane, ale w naszej ofercie dostać można także owoce w swojej naturalnej formie, z pestkami. Wybieramy takie odmiany oliwek, w których bardzo łatwo oddzielić pestkę od miąższu. Ułatwia to przygotowywanie potraw.

Jak jeść oliwki?

Oliwki pasują do bardzo wielu potraw, i to nie tylko kuchni śródziemnomorskiej. W całości dodaje się je głównie do sałatek, na przykład z pomidorem, ogórkiem i serem feta albo jajkiem, sałatą, czerwoną papryką i cebulą. Pokrojone w krążki pasują do kanapek, zarówno tych z warzywami, jak i wędlinami czy pastą rybną. Oliwki świetnie komponują się z różnego rodzaju serami. Nadają się na pizzę oraz zapiekanki. Ożywią smak popularnych koreczków.

Po usunięciu pestki oliwki często są nadziewane, między innymi papryką, fetą, łososiem, czosnkiem, migdałami, korniszonami. Taką przekąskę można przygotować samodzielnie. W naszym sklepie są już gotowe produkty tego typu, smacznie przyprawione, do zjedzenia od razu po otworzeniu słoiczka.

Czy oliwki są zdrowe?

Oliwki zawierają całkiem sporo tłuszczu, ale są to zdrowe, wartościowe nienasycone kwasy tłuszczowe, niezbędne w naszej diecie. Mimo że są bogatym źródłem tłuszczu, oliwki są stosunkowo niskokaloryczne – 100 gramów to około 120-150 kcal.

Oprócz tłuszczu, w oliwkach jest także wiele cennych składników:

  • dużo błonnika, który poprawia przemianę materii,
  • witaminy C, niezwykle ważnej dla odporności i układu krążenia,
  • witamina E,
  • witaminy w grupy B,
  • mikroelementy takie jak cynk, miedź, żelazo, fosfor,
  • antyoksydanty.

Oliwa z oliwek – niezastąpiona w każdej kuchni

Oliwa wytłaczana jest z dojrzałych owoców drzewa oliwnego.

Za najbardziej wartościową uchodzi oliwa extra virgin, czyli tłoczona na zimno, bez rafinowania. Właśnie dlatego ma ona nieco mętną konsystencję i wyrazisty, delikatnie gorzkawy smak.

Dostępna w naszej ofercie oliwa jest z oliwek tureckich, bez żadnych sztucznych dodatków, w całości naturalna. Tańsze, ale i mniej wartościowe, są oliwy rafinowane, produkowane z wytłoków, określane jako „sansa” albo „pomace”. Nie są one zbyt dobre do spożycia na surowo, choć nadają się do smażenia oraz pieczenia.

Czy oliwa z oliwek nadaje się do smażenia?

Tłoczona na zimno, nierafinowana oliwa z oliwek, wbrew powszechnym opiniom, również może być wykorzystywana do smażenia. O ile naprawdę jest extra virgin i nie zawiera żadnych domieszek.

Przy smażeniu istotny jest bowiem punkt dymienia, określający temperaturę, w której olej zaczyna rozpadać się na toksyczne związki. Prawdziwa, czysta oliwa z oliwek ma punkt dymienia w granicach około 190-210 stopni Celsjusza, czyli powyżej temperatury smażenia.

Do tego charakteryzuje się wysoką odpornością na utlenianie (stabilnością oksydacyjną). Niemniej zaleca się ją głównie do krótkiego podsmażania oraz duszenia w niższych temperaturach.

Podobnie jak świeże oliwki, oliwa z oliwek dostarcza mnóstwo wartościowych składników odżywczych, w tym kwasy omega 9, antyoksydanty, witaminę E, witaminę K.

Jest ceniona za swoje właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Chroni układ krążenia i zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych.

W surowej formie może być stosowana także jako kosmetyk – oliwa wygładza, nawilża, łagodzi stany zapalne na skórze, pomaga na trądzik i zniszczone paznokcie.