Herbata Caykur
Caykur czarna herbata turecka klasyczna 1000 g
Herbata Caykur to tradycyjna marka turecka.
Składniki – 100% herbaty liściastej tureckiej luz
Możemy zaparzać ją w tradycyjny sposób w czajniczku, imbryczku.
Najprostszy sposób zaparzenia aromatycznej czarnej herbaty tureckiej:
Zagotuj wodę i przelej do ulubionego dzbanka (szklanego lub ceramicznego). Wsyp odpowiednią ilość herbaty do zagotowanej wody. Pozwól aby herbata swobodnie opadła na dno dzbanka z wrzątkiem. Pozwoli to na zaparzenie się herbaty. Po chwili lekko przemieszaj. Poczkeaj kilka minut i ciesz się mocnym, aromatycznym smakiem herbaty. Tak jak na wakacjach w Turcji ?
Możemy zaparzać ją w tradycyjny sposób w czajniczku, imbryczku.
Caykur Czarna Turecka Herbata – informacje podstawowe i fakty
Herbata pochodzi z Regionu Morza Czarnego (Rize)
Turecka herbata to przede wszystkim czarna herbata. Wytwarza się ją w regionie położonym na wschodnim wybrzeżu Morza Czarnego, głównie w rejonie miasta Rize. Turcy opracowali swój własny sposób produkcji oraz przyrządzania tej herbaty, dzięki czemu herbaciane listki zyskują unikalny kolor, smak i aromat.
W Turcji czarną herbatę produkuje się z tureckiej odmiany krzewu Camellia sinensis, która różni się od odmiany chińskiej czy indyjskiej tym, że ma grubszy pień i niewiele gałązek. Wytwarza się ją przez sześć miesięcy w roku, tj. od maja do października. Po zbiorach przechodzi ona przez takie procesy produkcji, jak: więdnięcie, zwijanie, fermentacja, suszenie i sortowanie. Co ważne, w procesie produkcji herbaty Turcy nie stosują żadnych substancji chemicznych, czy też dodatków chemicznych. Ostatecznie herbata ma postać drobnych, brązowawych listków o regularnym kształcie.
Recenzje
Na razie nie ma opinii o produkcie.