Pokaż kategorie

Wyświetlanie wszystkich wyników: 11

Tureckie jedzenie cenione jest ze swój niepowtarzalny, bardzo charakterystyczny smak. Nie udałoby się go osiągnąć, gdyby nie odpowiednie dodatki.

Tureckie sosy i przyprawy można jednak dodawać nie tylko do potraw kuchni śródziemnomorskiej. Również do tradycyjnych, polskich dań.

Jakie sosy i pasty są popularne w Turcji?

Sos z granatów jest nie tylko pyszny, ale i bardzo zdrowy. Pozytywnie wpływa na układ krążenia, obniża ciśnienie, redukuje zły cholesterol.

Dostępny w naszym sklepie sos jest w całości zrobiony z owoców granatu. Nadaje mu to intensywny, głęboki smak. W Turcji sos z granatów serwowany jest jako dodatek do różnego rodzaju sałatek. Można też przygotować z niego aromatyczną marynatę do mięs.

Innym bardzo popularnym produktem jest pasta tahini. To masa sezamowa, na której bazie robi się hummus. To doskonały dodatek do kanapek albo zbożowych placków. Tahini ma nieco gorzkawy smak, dlatego w naturalnej wersji nie wszystkim przypadnie do gustu. Wystarczy ją połączyć z melasą lub słodkim sosem. Uzyskamy pyszną pastę do pieczywa lub wytrawnych deserów.

Dostępna w naszej ofercie pasta z papryki to świetna alternatywa dla ketchupu, salsy czy tradycyjnych sosów pomidorowo-paprykowych. Jest łagodniejsza w smaku, ale wciąż zachowuje swój pikantny aromat. Ma gęstą konsystencję. Można ją rozsmarować po pieczywie, dodać do zupy, sosu mięsnego, ryżu, dania rybnego.

Melasa zamiast cukru

W tureckiej kuchni nie brak słodkich deserów. Zamiast białego cukru bardzo często używa się zdrowszej melasy. W naszym sklepie można kupić melasę z owoców chleba świętojańskiego, winogron albo morwy czarnej. Melasa ma gęstą konsystencję, jest bardzo słodka i zawiera znacznie więcej wartościowych składników odżywczych. Dostarcza także pektyn, które regulują pracę układu pokarmowego.

Czy sosy są zdrowe?

Sosy bywają dosyć kaloryczne, zależy to jednak od ich składu. W naszym sklepie staramy się zapewnić dostęp do najzdrowszych produktów. Dlatego sosy oraz słodkie dodatki są wykonane ze starannie wyselekcjonowanych składników. Dostarczają znacznie więcej korzyści niż tylko kalorie.

Sosy stosowane w tureckiej kuchni zawierają dużo wartościowego białka. Również ważne dla zdrowia pierwiastki, chociażby żelazo. Do tego witaminy z grupy B, witaminę E oraz duże ilości witaminy C.

Jak wybrać sos dla siebie?

Zawsze należy dokładnie przeczytać etykietę. W opisie naszych produktów jest podany skład. Można też sprawdzić wartości odżywcze oraz kaloryczność danego sosu.

Ważne jest, by gotowy sos zawierał jak najmniej sztucznych dodatków. Najlepiej, gdy nie będzie miał ich wcale. Nasze sosy, pasty oraz słodkie przyprawy są w stu procentach naturalne. Nie zawierają konserwantów, są przyrządzone w tradycyjny sposób.

Warto sięgać po produkty, które są zamknięte w szklanych słoikach. Szkło nie wchodzi w reakcję z żywnością. Sos przez długi czas zachowa swój oryginalny smak, zapach oraz konsystencję. Tureckie sosy i pasty należy przechowywać w ciemnym, suchym miejscu w dość niskiej temperaturze. Niektóre produkty mogą wymagać trzymania ich w lodówce.

Oferta sklepu harika.pl

Aktualnie w naszej ofercie mamy sosy:

  • sos i koncetrat z granatów

melasy:

  • karobowa
  • winogronowa
  • z morwy czarnej

oraz pasty:

  • tahini
  • z papryki