Składniki:
- 250 g mąki
- 20 g drożdży
- 3/4 szklanki letniej wody
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- olej (do głębokiego smażenia)
Syrop:
- 2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Drożdże, wodę i cukier wsypujemy do niewielkiej miseczki, mieszamy i pozwalamy drożdżom rosnąć przez 15-20 min. Mieszamy resztę składników na ciasto i odstawiamy na 20 – 30 minut.
W garnuszku gotujemy syrop – wodę z cukrem pudrem. Dla smaku można dodać łyżkę soku z cytryny lub wodę różaną. Gotujemy ok. 20 minut. Na głębszej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej na głębokości ok. 3 cm.
Z ciasta formujemy maleńkie kuleczki wrzucamy do rozgrzanego oleju. Smażymy na złocisty kolor i wyławiamy łyżką. Kuleczki zaraz po usmażeniu polewamy syropem. Można posypać wiórkami kokosowymi lub startymi pistacjami.