Baba ghanoush, inaczej baba gannoush
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki pasty tahini (jeśli lubimy)
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz, płatki suszonej papryki
- szczypta pietruszki
Sposób przygotowania:
Nakłuć bakłażana gęsto, w wielu miejscach widelcem i grillować w piekarniku, aż zmięknie. Kiedy cała skórka będzie spalona a bakłażan „skapciały” oznacza to, że jest gotowy do wyjęcia z piekarnika. Opieczone bakłażany obrać ze skórki pod bieżącą zimną wodą. Przygotować patelnie z niewielką ilością oleju. Bakłażana posiekać nożem na papkę, dodać do niej czosnek, tahini sól i ewentualnie inne dodatki. Dokładnie wszystko wymieszać po czym wrzucić na patelnię. Smażyć przez ok. 6-8 minut. Podawać w dużym talerzu. Dla ozdoby można oprószyć całość płatkami papryki, pietruszką oraz pokropić odrobiną oliwy.
Danie świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, ale też jako dip do chlebka pita.
[…] Niekwestionowanym królem wśród warzyw jest bakłażan, najczęściej właśnie faszerowany, na przykład mieloną wołowiną, papryką, cebulą, czosnkiem, ziołami i oliwą. Jest też składnikiem kultowej przystawki baba ghanoush. […]