Koszyk

Darmowa dostawa od 150 złotych!

Baba ganuş – bakłażanowy dip

Baba ganuş – bakłażanowy dip

Strona główna » Przepisy kuchni tureckiej » Baba ganuş – bakłażanowy dip

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki pasty tahini (jeśli lubimy)
  • sok z połówki cytryny
  • sól, pieprz, płatki suszonej papryki
  • szczypta pietruszki

Sposób przygotowania:

Nakłuć bakłażana gęsto, w wielu miejscach widelcem i grillować w piekarniku, aż zmięknie. Kiedy cała skórka będzie spalona a bakłażan „skapciały” oznacza to, że jest gotowy do wyjęcia z piekarnika. Opieczone bakłażany obrać ze skórki pod bieżącą zimną wodą. Przygotować patelnie z niewielką ilością oleju. Bakłażana posiekać nożem na papkę, dodać do niej czosnek, tahini sól i ewentualnie inne dodatki. Dokładnie wszystko wymieszać po czym wrzucić na patelnię. Smażyć przez ok. 6-8 minut. Podawać w dużym talerzu. Dla ozdoby można oprószyć całość płatkami papryki, pietruszką oraz pokropić odrobiną oliwy.

Danie świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, ale też jako dip do chlebka pita.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Darmowa dostawa

Dla zamówień od 150 zł

Łatwe zwroty

14-dniowa gwarancja zwrotu pieniędzy

Gwarancja jakości

Produkty najwyżej jakości oraz certyfikowane produkty BIO

Bezpieczne płatności

Przelewy24 / MasterCard / Visa