Składniki:
- 2 opakowania ciasta yufka
- 1 puszka sera krowiego
- 0,5 pęczka pietruszki
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki oleju słonecznikowego
- 1 szklanka mleka
- 0,5 łyżki masła
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka czarnuszki
Sposób przygotowania:
W misce mieszamy olej z mlekiem. Ser krowi kruszymy, dodajemy sól, posiekaną pietruszkę. Blaszkę smarujemy masłem. Dno wykładamy płatem ciasta, ciasto nawilżamy wodą. Drugi płat ciasta także nawilżamy wodą, rwiemy na mniejsze kawałki i wykładamy na blaszkę. Polewamy sosem z mleka i oleju. Tak samo robimy z kolejnym płatem.
Wykładamy farsz z sera. Robimy drugą warstwę analogicznie do pierwszej, ciasto yufka a na to farsz. Całość przykrywamy ciastem. posypujemy sezamem i czarnuszką. Börek przykrywamy folią spożywczą, odkładamy na godzinę do lodówki.
Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.
Można go jeść o każdej porze dnia i koniecznie musi być podawany z świeżo zaparzoną, turecką herbatą.
Wygląda pysznie, gdzie można znaleźć ciasto yufka?