Darmowa dostawa od 230 złotych!

Gozleme – tureckie placki ze szpinakiem

Gozleme – tureckie placki ze szpinakiem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego tureckiego
  • 30-50 ml letniej wody
  • olej do posmarowania

Farsz:

  • ser turecki z zalewy lub inny bałkański/słony typ feta – 100 g
  • szpinak – 250 g
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Umyty szpinak blanszujemy na patelni. Doprawiamy do smaku. Mieszamy z rozgniecionym serem.

Mąkę, jajko, sól, jogurt dokładnie razem mieszamy. Dodajemy powoli wodę i wyrabiamy ciasto (jej ilość zależy od tego jak nam się będzie wyrabiało). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 minut , żeby ciasto odpoczęło. Dzielimy na 4 kawałki.

Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na cienkie , okrągłe placki.
Każdy delikatnie smarujemy olejem a na środek każdego nakładamy przygotowany farsz.

Dwa boki ( z prawej i lewej zawijamy do środka ) a następnie z to samo wykonujemy z dwoma pozostałymi bokami, tworząc zgrabny kwadrat.
Smażymy na gorącej patelni delikatnie posmarowanej olejem po kilka minut z każdej strony, tak aby tworzyły się charakterystyczne pęcherzyki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Darmowa dostawa

Dla zamówień od 150 zł

Łatwe zwroty

14-dniowa gwarancja zwrotu pieniędzy

Gwarancja jakości

Produkty najwyżej jakości oraz certyfikowane produkty BIO

Bezpieczne płatności

Przelewy24 / MasterCard / Visa / Blik