Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego tureckiego
- 30-50 ml letniej wody
- olej do posmarowania
Farsz:
- ser turecki z zalewy lub inny bałkański/słony typ feta – 100 g
- szpinak – 250 g
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
Sposób przygotowania:
Umyty szpinak blanszujemy na patelni. Doprawiamy do smaku. Mieszamy z rozgniecionym serem.
Mąkę, jajko, sól, jogurt dokładnie razem mieszamy. Dodajemy powoli wodę i wyrabiamy ciasto (jej ilość zależy od tego jak nam się będzie wyrabiało). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 minut , żeby ciasto odpoczęło. Dzielimy na 4 kawałki.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na cienkie , okrągłe placki.
Każdy delikatnie smarujemy olejem a na środek każdego nakładamy przygotowany farsz.
Dwa boki ( z prawej i lewej zawijamy do środka ) a następnie z to samo wykonujemy z dwoma pozostałymi bokami, tworząc zgrabny kwadrat.
Smażymy na gorącej patelni delikatnie posmarowanej olejem po kilka minut z każdej strony, tak aby tworzyły się charakterystyczne pęcherzyki.