Hummus to klasyczny bliskowschodni dip, który cieszy się niesłabnącą popularnością.
Prezentujemy dwa przepisy na hummus
Jeśli chcesz zrobić własny hummus, wybierz wersję od zera albo szybki przepis. Czy masz czas na namoczenie i ugotowanie suszonej ciecierzycy. Aby zrobić hummus od zera, zmiksuj namoczoną ciecierzycę z czosnkiem, tahini i przyprawami.
Aby uzyskać szybszą wersję, odsącz ciecierzycę z puszki i zmiksuj ją z czosnkiem, tahini i sokiem z cytryny. Skrop hummus oliwą z oliwek i podawaj z pitą lub surowymi warzywami.
Przepis pierwszy:
Hummus od zera
Składniki na hummus od zera
- 1 szklanka (200 g) suszonej ciecierzycy
- 1 1/2 łyżeczki (9 g) sody oczyszczonej
- Woda w razie potrzeby
- 1 średni ząbek czosnku
- 1/2 szklanki (110 g) tahini
- 1/2 łyżeczki (2,5 g) soli lub więcej w razie potrzeby
- 2 łyżki (30 ml) świeżego soku z cytryny lub więcej w zależności od potrzeb
- Oliwa z oliwek extra virgin do podania
- Mielony sumak lub papryka do podania
Uzyskamy ok. 600 g hummusu
1. Ciecierzycę zalej wodą i zostaw do namoczenia na noc.
Wsyp 1 szklankę (200 g) suszonej ciecierzycy do dużej miski i wlej tyle wody, aby przykryła je co najmniej na 5 cm. Trzymaj ciecierzycę w temperaturze pokojowej przez noc, aby nasiąkła.
Jeśli masz mało czasu, wrzuć ciecierzycę do garnka i zalej wrzątkiem. W gorącej wodzie ciecierzycę namaczaj przez ok. 1 godzinę.
2. Odcedź i osusz ciecierzycę
Włóż durszlak do zlewu i wlej do niego namoczoną ciecierzycę. Następnie użyj ręczników papierowych lub czystej ściereczki kuchennej, aby osuszyć ciecierzycę.
3. Wymieszaj ciecierzycę z sodą oczyszczoną i gotuj przez 3 minuty.
Włóż ciecierzycę do dużego garnka i posyp 1 i 1/2 łyżeczki (9 g) sody oczyszczonej. Wymieszaj ciecierzycę, aby była pokryta sodą oczyszczoną i podgrzewaj przez kilka minut na średnim ogniu.
Soda oczyszczona spowoduje, że skórki zejdą z ciecierzycy, co sprawi, że hummus będzie gładki.
4. Ciecierzycę zalej 5 cm wody i zagotuj.
Wlej tyle wody, aby zakryła ciecierzycę i podkręć palnik na maksimum. Podgrzej ciecierzycę, aż woda zacznie się gotować.
5. Gotuj ciecierzycę przez 45 do 60 minut na średnim ogniu.
Zmniejsz palnik, aby woda delikatnie zaczęła bąbelkować. Gotuj ciecierzycę bez przykrycia, aż zmięknie.
Ponieważ czas gotowania będzie zależał od twojej ciecierzycy, może być konieczne dłuższe gotowanie, aż będą miękkie.
6. Wyłącz palnik i zgarnij luźne skórki ciecierzycy.
Dobrze wymieszaj ciecierzycę, aby rozluźnić skórki. Następnie użyj łyżki cedzakowej, aby zgarnąć i wyrzucić skórki, które unoszą się na powierzchni wody.
Możesz ponownie zamieszać ciecierzycę, aby więcej skórek unosiło się na wierzchu.
7. Odcedź ciecierzycę i zachowaj 1 szklankę (200 ml) wody z gotowania.
Nad dużą miską odlej ciecierzycę przez sito z drobnymi oczkami. Zostaw 1 szklankę wody z miski i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Wylej pozostałą wodę z gotowania.
W sitku powinny znajdować się 2 szklanki (400 g) ugotowanej ciecierzycy.
8. Miksuj czosnek i ciecierzycę przez 3-4 minuty.
Włóż odsączoną ciecierzycę do blendera lub robota kuchennego i dodaj 1 ząbek czosnku. Umieść pokrywkę na blenderze i połącz składniki, aż ciecierzyca będzie gładka.
Ciecierzyca powinna być bardzo gęsta jak twarda pasta.
9. Dodaj tahini, sól, sok i pozostawioną wodę z ciecierzycy.
Dodaj 1/2 szklanki (110 g) pasty tahini, 1/2 łyżeczki (2,5 g) soli i 2 łyżki (30 ml) świeżego soku z cytryny. Zmiksuj hummus na gładką konsystencję i dodaj 1 łyżkę stołową (15 ml) wody z ciecierzycy.
Hummus powinien mieć gładką konsystencję i jasny kolor.
Możesz nie potrzebować całej pozostawionej wody z gotowania ciecierzycy.
10. Spróbuj i podawaj hummus.
Dodaj więcej soli, pieprzu i soku z cytryny według własnego uznania. Następnie nałóż hummus na półmisek i skrop oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Posyp hummus odrobiną mielonego sumaka lub paprykę i podawaj z pitą i surowymi warzywami.
Przechowuj resztki hummusu w szczelnym pojemniku do 1 tygodnia.
Przepis drugi:
Przepis na szybki Hummus
Składniki na szybki hummus
- 1 puszka ciecierzycy 400 g
- 3 łyżki (44 ml) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia – oliwa extra virgin
- 3 łyżki (44 ml) tahini
- 1 1 ⁄ 2 łyżki (22 ml) soku z cytryny plus więcej w razie potrzeby
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka (5,5 g) soli
- 1/2 łyżeczki (1 g) drobno zmielonego czarnego pieprzu
Uzyskamy ok. 300 g hummusu
1. Odcedź i opłucz 1 puszkę ciecierzycy.
Umieść sitko o drobnych oczkach nad miską i otwórz puszkę 400 g ciecierzycy. Wlej ciecierzycę do sitka, aby płyn spłynął do miski. Odstaw miskę na bok i wypłucz ciecierzycę zimną wodą.
2. Włóż ciecierzycę do robota kuchennego z olejem, tahini, sokiem i czosnkiem.
Przełóż opłukaną ciecierzycę do robota kuchennego i wlej 3 łyżki (44 ml) oliwy z oliwek extra virgin i 1 1 ⁄ 2 łyżki (22 ml) soku z cytryny. Dodaj 3 łyżki (44 ml) tahini i 1 mały ząbek czosnku.
Jeśli nie masz ząbków czosnku, zastąp go 1 łyżeczką (3 g) mielonego czosnku.
3. Mieszaj składniki przez 3 do 5 minut.
Umieść pokrywkę na robocie kuchennym i miksuj składniki, aż się połączą. Miksuj, aż ciecierzyca stanie się całkowicie gładka.
Może być konieczne od czasu do czasu przerwanie miksowania i zgarnięcie pasty z boków naczynia robota kuchennego.
4. Dodaj sól i pieprz i posmakuj hummus.
Dodaj 1 łyżeczkę (5 g) soli i 1/2 łyżeczki (1 g) drobno zmielonego czarnego pieprzu. Wymieszaj hummus, aby połączyć z przyprawami, a następnie skosztuj hummusu. Dostosuj smak i konsystencję do swojego gustu.
Na przykład, jeśli chcesz rzadszego hummusu, dodaj kilka łyżek płynu, który odsączyłeś z puszki ciecierzycy.
Aby uzyskać jaśniejszy kolor hummusu, dodaj więcej świeżego soku z cytryny.
5. Podaj hummus.
Przełóż hummus do miski i rozważ skropienie go odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Aby go ozdobić, posyp hummus odrobiną papryki lub kminku. Wyłóż chleb pita lub frytki i surowe warzywa, aby zanurzyć je w hummusie.
Przykryj i wstaw do lodówki resztki hummusu.