Darmowa dostawa od 230 złotych!

Lokma – Tureckie Pączki

Lokma – tureckie pączki

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • olej (do głębokiego smażenia)

Syrop:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Drożdże, wodę i cukier wsypujemy do niewielkiej miseczki, mieszamy i pozwalamy drożdżom rosnąć przez 15-20 min. Mieszamy resztę składników na ciasto i odstawiamy na 20 – 30 minut.

W garnuszku gotujemy syrop – wodę z cukrem pudrem. Dla smaku można dodać łyżkę soku z cytryny lub wodę różaną. Gotujemy ok. 20 minut. Na głębszej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej na głębokości ok. 3 cm.

Z ciasta formujemy maleńkie kuleczki wrzucamy do rozgrzanego oleju. Smażymy na złocisty kolor i wyławiamy łyżką. Kuleczki zaraz po usmażeniu polewamy syropem. Można posypać wiórkami kokosowymi lub startymi pistacjami.

Darmowa dostawa

Dla zamówień od 150 zł

Łatwe zwroty

14-dniowa gwarancja zwrotu pieniędzy

Gwarancja jakości

Produkty najwyżej jakości oraz certyfikowane produkty BIO

Bezpieczne płatności

Przelewy24 / MasterCard / Visa / Blik